Italia. Din ce în ce mai multe ferme și lanțuri alimentare riscă să se închidă: creșteri de 300%, invazie de produse din străinătate

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Italia. Din ce în ce mai multe ferme și lanțuri alimentare riscă să se închidă: creșteri de 300%, invazie de produse din străinătate / Foto: Unsplash
Italia. Din ce în ce mai multe ferme și lanțuri alimentare riscă să se închidă: creșteri de 300%, invazie de produse din străinătate / Foto: Unsplash

Criza energetică îngenunchează lanțul agroalimentar: de la costurile triplate ale agriculturii la ambalajele și dioxidul de carbon acum indisponibil.

Facturi nebunești și costuri de producție nesustenabile. Criza energetică pune în pericol lanțul agroalimentar italian, unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei noastre. Acesta este semnalul de alarmă tras de Filiera Italia, care estimează că, în lipsa unor măsuri adecvate, criza energetică ar putea duce la închiderea, în următoarele săptămâni, a unui număr din ce în ce mai mare de ferme din cele 740.000 de exploatații agricole și 70.000 de industrii alimentare care funcționează în Italia. 

 

Riscul de invazie a produselor străine 

 

Riscul este, de asemenea, invazia pieței de către produsele străine. În timp ce companiile agricole italiene și alimentare sunt obligate să reducă producția pentru a economisi energie, se deschide spațiu pentru produsele cu costuri reduse importate din străinătate.

"Costurile de producție din sectorul agricol explodează, cu creșteri de la +170% pentru îngrășăminte la +129% pentru motorină, până la +300% din facturile pentru pomparea apei pentru irigarea culturilor", explică Luigi Scordamaglia, director general al Filiera Italia.

"Dar și cele din industria alimentară, gândiți-vă doar la cantitatea enormă de energie și căldură necesară în industria cărnii, mezelurilor, brânzeturilor, conservelor, pastelor și legumelor, la care se adaugă costurile energetice ale lanțului frigorific și ale distribuției”, conform Il Messaggero.

 

Ambalajele și dioxidul de carbon nu sunt disponibile 

 

La aceste probleme se adaugă costul crescut al ambalajelor, al paleților, al recipientelor din plastic, sticlă, metal, etichete și capace. Ca să nu mai vorbim de lipsa dioxidului de carbon de calitate alimentară, care îngenunchează industria băuturilor, dar și pe cea a produselor proaspete (carne, legume etc.) care are nevoie de acest gaz în ambalaje pentru a le crește durata de conservare. 

După cum subliniază Coldiretti pe baza celor mai recente date Istat privind inflația, prețul apei minerale a crescut cu +11%, al sucurilor de fructe cu +10,5%, până la +7% pentru băuturile răcoritoare carbogazoase, care sunt sub presiune din cauza costurilor ridicate de extragere a dioxidului de carbon pentru uz alimentar. 

În plus, vinul și berea sunt afectate de cheltuielile cu trei cifre în câmpuri și podgorii, de la +170% pentru îngrășăminte la +129% pentru motorină, până la +300% din facturile pentru pomparea apei pentru irigarea culturilor.

Industria agroalimentară, reamintește Coldiretti, absoarbe peste 11% din consumul total de energie industrială, utilizată pentru procesele de producție, prelucrare, conservare a produselor, funcționarea utilajelor și climatizarea mediilor de producție și de lucru. 

 

Federlegno: Urmează stingerea industriei mobilei 

 

Dar alarma energetică nu amenință doar lanțul de aprovizionare cu alimente și afectează chiar și sectoare îndepărtate ale economiei. Printre acestea se numără lanțul de aprovizionare cu mobilă, excelența italiană a made in Italy în lume, care ar putea intra în "pană de curent".

Acest lucru a fost declarat de Claudio Feltrin, președintele FederlegnoArredo, pentru care lanțul de aprovizionare cu mobilă din lemn, în absența unor măsuri guvernamentale menite să blocheze creșterile de gaze și energie, va fi "forțat să oprească producția, să lase muncitorii fără locuri de muncă și să piardă competitivitatea pe piețe". 

"Din păcate", explică Feltrin, "în decurs de câteva zile situația s-a precipitat, costurile pentru companiile noastre energofage, adică pentru companiile de panouri care reprezintă prima verigă a lanțului, sunt acum scăpate de sub control și, excluzând posibilitatea de a transfera aceste creșteri către consumatorul final, antreprenorii noștri nu au altă soluție decât să oprească producția încă din următoarele săptămâni și să ceară fonduri de disponibilizare pentru angajații lor.”

Un scenariu cu adevărat sumbru, care va implica în curând întregul lanț de aprovizionare cu mobilier din lemn, care va fi capabil să onoreze comenzile doar pe baza stocurilor din depozite, care, pentru a fi optimist, ar putea dura cel mult o lună și jumătate. În traducere, "începând cu luna octombrie va avea loc o pană de curent în lanțul nostru de aprovizionare".

 

„Avem nevoie de un plafon european pentru costul gazelor”

 

Solicitarea, pentru a evita "a fi nevoiți să revigorăm o țară cu pulsul la zero", este clară: "pe lângă plafonarea europeană și/sau italiană a prețului gazului, cerem dublarea creditului fiscal pentru întreprinderile care și-au pierdut marginalitatea și cifra de afaceri, precum și salvgardarea utilizării în cascadă a lemnului, astfel încât să nu fie mai ieftin să îl ardem decât să îl prelucrăm și să producem valoare adăugată".

Recentele deschideri care par să vină din Germania pentru un plafon european reprezintă un semnal important, o rază de speranță pentru o acțiune rapidă și hotărâtă. Companiile nu mai pot aștepta". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel