Era în 2009, iar acum, la 14 ani de la acel atac feroce, care a avut loc la Vejano între 29 și 30 august, Curtea de Casație a pus capăt procesului juridic al unuia dintre inculpați. Acesta a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare.
La vremea aceea cei trei agresori au urcat cu forța într-un autoturism un compatriot, care a fost apoi bătut.
Român arestat după 14 ani
Un român, în vârstă de 35 de ani a fost condamnat împreună cu doi complicii la trei ani de închisoare în primă instanță, la 29 aprilie 2014, de către tribunalul din Viterbo, pentru tentativă de șantaj, vătămare corporală și răpire. Sentința a devenit irevocabilă la 2 noiembrie 2020, după ce a fost confirmată în apel la 4 iulie 2018.
Bărbatul de 35 de ani a dorit să poată face recurs în casație, însă cererea a fost declarată inadmisibilă, deoarece termenul de 30 de zile acordat inculpatului expirase la momentul respectiv, fiind declarat contumacios la proces.
La 29 aprilie, în urmă cu nouă ani, membrii trioului - O.V., V.I.A. și B.R., toți de naționalitate română - au fost condamnați la trei ani de închisoare la cererea procurorului Chiara Capezzuto.
Victima este de asemenea de naționalitate română
Victima era un muncitor în vârstă de 38 de ani la momentul respectiv, care locuia într-un apartament închiriat în Manziana cu doi dintre cei trei inculpați. Acesta a fost obligat, s-a spus, să suporte toate cheltuielile de cazare și masă, până când a decis să plece. Motivul pentru care ar fi fost declanșată "expediția punitivă".
Cei trei au fost arestați de carabinieri și apoi eliberați înainte de proces, la care bărbatul de 35 de ani nu a luat parte. Motivul pentru care a fost declarat absent nejustificat de la judecată. Astfel a expirat termenul de recurs în casație, iar sentința a devenit definitivă.
La 13 ianuarie 2022, Curtea de Apel din Roma a respins cererea de "casare a hotărârii" depusă la 23 septembrie 2021 de către tânărul de 35 de ani, trimițând actele înapoi la Curtea Supremă, care este competentă să se pronunțe asupra cererii de restituire în termenul de recurs în casație împotriva hotărârii de apel, propusă în cerere. Bărbatul de 35 de ani, prin intermediul avocatului său, a cerut anularea ordonanței pentru încălcarea normelor de procedură.
"Cererea de casare a hotărârii", se arată în motivarea hotărârii secției a doua penale a recursului în casație din 14 decembrie 2022, "poate fi formulată de persoana condamnată împotriva căreia s-a desfășurat o procedură în absența pe toată durata procesului și, prin urmare, dispoziția nu poate viza o persoană absentă nejustificat de la judecată, cum este reclamantul în procesul împotriva sa”, conform presei străine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News