Italia. El este omul care a reușit să îl convingă pe românul care și-a răpit copilul să îl înapoieze mamei: „Și eu am plâns“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Panică în Rodengo Saiano, în zona Brescia. Un român, separat de soție, s-a baricadat în casă cu fiul său de patru ani, după ce a atacat un asistent social. După mai multe ore de negocieri, românul s-a predat și l-a dat pe băiat mamei sale.

Miercuri seară, tatăl despărțit s-a baricadat acasă, în apartamentul său din Via Tien An Men, împreună cu fiul său de 4 ani: l-ar fi "răpit" în timpul unei întâlniri protejate programate după-amiază cu serviciile sociale.

Citește mai multe: Panică în Italia. Un român, posibil înarmat, s-a baricadat cu fiul în casă, refuzând să-l predea mamei. Procurorul: "Este răpire, va fi arestat"

 

După mai multe ore, bărbatul de 35 de ani a deschis ușa carabinierilor și a fost arestat. Românul are antecedente pentru violență domestică. 

Copilul a fost preluat de militari și se simte bine: a fost predat imediat unei educatoare, care a ieșit din clădire ținându-l în brațe. Cu puțin timp înainte de anunțul oficial, a existat un semn că negocierile s-au încheiat în cel mai bun mod posibil. La scurt timp după ora 10.30, un oblon al apartamentului, situat la etajul al doilea, fusese deschis.

Tânărul tată - de origine română - ar fi pierdut custodia fiului său tocmai din cauza comportamentului său (adesea violent). Întâlnirea cu copilul și serviciile sociale a fost programată miercuri după-amiază, într-un parc din Rodengo Saiano. Aici a început aventura: bărbatul a scos un pistol și a amenințat-o pe asistenta socială, a obligat-o să-i predea copilul, apoi s-a urcat în mașină și a fugit.

Imediat a început o lungă negociere, încredințată unui negociator specializat, care a durat toată noaptea. În această dimineață, la ora 10.35, a avut loc finalul fericit mult așteptat: copilul a fost eliberat de carabinieri.

Copilul a fost salvat datorită "dialogului" cu tatăl răpitor

 

Locotenentul Mirko Gatti a fost o figură cheie în rezolvarea răpirii de la Brescia. A lucrat la Bettola, Bobbio, Sarmato și, de asemenea, în cadrul Unității de Investigații din Piacenza.

El este personajul cheie care a salvat viața copilului răpit o zi întreagă de tatăl său, care se baricadase înarmat într-o casă din Roncadelle, în provincia Brescia. Locotenentul Mirko Gatti este negociator în cadrul Corpului de carabinieri și, datorită dialogului său constant cu răpitorul - în acest caz, un tată tulburat și disperat din cauza situației familiale - totul a decurs bine: bărbatul s-a predat de bunăvoie (evitând astfel un raid al Gis) datorită celei mai eficiente arme în astfel de situații: dialogul. Iar locotenentul Gatti este expert în acest domeniu.

 El este omul care a reușit să îl convingă pe românul care și-a răpit copilul să îl înapoieze mamei

 

Originar din Varese, Mirko Gatti locuiește de mulți ani în zona Piacenza. În prezent, lucrează în cadrul Unității de Investigații din Cremona și are un CV respectabil. Cu mulți ani în urmă, a început să servească la postul de carabinieri din Bettola, apoi la Nucleo Operativo e Radiomobile di Bobbio, la Nucleo Investigativo di Piacenza și apoi ca comandant al postului din Sarmato. Dar, mai presus de toate, a avut o experiență îndelungată și importantă în cadrul Departamentului de Operațiuni Speciale (Ros) al carabinierilor din Milano, unde s-a ocupat de antiterorism, dezvoltând competențe speciale și specifice în diverse subiecte, printre care, mai exact, calificarea de negociator făcută cu Grupul Special de Intervenție, legendarul Gis al carabinierilor, de care depinde direct în aceste cazuri.

"Tot repeta că voia doar să petreacă cât mai mult timp cu copilul", a declarat pentru Fanpage.it locotenentul Mirko Renzo Gatti, un negociator care a jucat un rol cheie în evoluția pozitivă a cazului din Roncadelle (Brescia), unde un bărbat de 34 de ani s-a baricadat în casă timp de 16 ore, înarmat, cu fiul său de 3 ani, povestește Fanpage.it. Gatti dezvăluie pentru Fanpage.it detaliile acelor lungi ore de negocieri și metoda folosită de negociatori pentru eliberarea băiețelului.

"A fost greu, mai ales având în vedere că era vorba de un copil mic. Emoționant, cu suișuri și coborâșuri. Cu siguranță cea mai lungă negociere cu care am avut de-a face vreodată". Așa a descris locotenentul Mirko Gatti, într-un lung interviu acordat Corriere della Sera, intervenția sa epuizantă, dar decisivă în cazul Brescia, descriind și câteva momente ale negocierii în convorbiri telefonice directe între el și tatăl copilului: "M-am interesat de el și de povestea sa cu scopul de a o înțelege", a explicat el cotidianului milanez pentru giornaledibrescia.it "Am perceput atitudinea sa pozitivă, însă, în ciuda numeroaselor suișuri și coborâșuri din convorbiri, nu ne-am temut că totul se va sfârși într-un mod ruinător. Și așa a fost, din fericire, până la urmă“.

"Secretul", conchide el, "este de a fi capabil să empatizezi cu persoana de la celălalt capăt al firului, dărâmând încet-încet acel zid inițial pe care aceasta îl ridică în mod inevitabil".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel