Venitul suplimentar Irpef pentru salariați, de 100 de euro pe lună, numit inițial "prima Renzi", a fost confirmat și în noua lege a bugetului guvernului Meloni. Nu este vorba de o sumă adăugată la salariu, ci de o deducere fiscală: practic, o reducere la Irpef care poate ajunge până la 1.200 de euro într-un an. O pot obține salariații (dar și pensionarii Inps și șomerii) care au un venit mai mic de 28.000 de euro, dar suma maximă este disponibilă doar sub 15.000 de euro pe an.
Bonusul își schimbase forma în urmă cu câțiva ani și era raportat la anul fiscal 2022, deci la declarația de venit depusă în 2023. Același mecanism se va aplica și în 2024. Este important să știți cine este eligibil pentru deducere și cum poate fi plătită.
Cine se califică pentru bonusul de 100 de euro din pachetul salarial
În primul rând, contribuția se adresează angajaților, atât din sectorul public, cât și din cel privat, dar și lucrătorilor atipici, stagiarilor și șomerilor, dacă îndeplinesc condițiile de venit. Pe de altă parte, sunt excluși toți lucrătorii independenți. De asemenea, pensionarii Inps pot avea acces la bonus, cu condiția să nu beneficieze de măsuri sociale, cum ar fi venitul de cetățenie.
Cerința de venit este stabilită la 15.000 de euro pe an. Prin urmare, cei care primesc subvenția de până la 1.200 de euro în 2024 trebuie să aibă un venit mai mic de 15.000 de euro în 2024. De asemenea, cei care au primit prima în 2023 vor trebui să dovedească în următoarea declarație de impozit că au rămas în această limită.
Pentru cei care au depășit-o și au ajuns până la 28 de mii de euro pe an, există o posibilitate: dacă bonusul primit în total este mai mic decât Irpef-ul brut pe care trebuie să îl plătiți, îl puteți păstra. În caz contrar, suma va trebui returnată.
Valoarea primei poate fi de până la 100 de euro pe lună, respectiv 1.200 de euro într-un an. Aceasta este suma care se plătește tuturor celor care au un venit de până la 15.000 de euro pe an. În ceea ce-i privește pe cei care au un venit cuprins între 15.000 și 28.000 de euro pe an, suma exactă la care au dreptul se stabilește ținând cont de venitul lor și de toate celelalte deduceri Irpef la care au deja acces: de la cele pentru situația familială până la cele pentru ocuparea forței de muncă, precum și cele pentru cheltuieli de sănătate și prime de construcție. Cei care au deja deduceri mari în aceste domenii și au un venit mai mare vor primi un bonus mai mic.
Cum se primește prima Irpef
Pentru cei care sunt eligibili, prima poate fi primită direct în plicul de salariu (sau plătită lunar de Inps). Această modalitate poate fi mai "riscantă", deoarece există posibilitatea ca, în urma unui bilanț, venitul din timpul anului să se dovedească a fi puțin prea mare decât se credea inițial și să se piardă dreptul la primă. În acest caz, suma ar trebui să fie rambursată.
O altă modalitate posibilă este de a primi contribuția la sfârșitul anului, ca o ajustare a angajatorului. În cele din urmă, în cazul în care nu a intervenit niciuna dintre celelalte modalități, se poate solicita deducerea direct de la Inland Revenue atunci când se depune formularul 730 pentru declarația fiscală. Nu trebuie completat un formular separat, spațiul pentru deducere fiind deja cuprins în formularul 730.
-------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News