Publicitate
Decretul ar trebui să poată conta pe resurse de aproximativ 10 miliarde, datorită celor 8,5 miliarde care vor proveni din rectificarea bugetară prezentată în parlament la sfârșitul lunii trecute.
Italia. TVA zero la pâine și paste făinoase
Printre ipotezele decretului, care ar trebui să vadă lumina tiparului la începutul lunii august, se numără anularea TVA pentru produsele alimentare de bază, o categorie care a înregistrat creșteri record: +9% față de anul trecut. În detaliu, anularea ar trebui să se refere la pâine și paste făinoase, pentru care taxa este acum de 4%, în timp ce pentru carne și pește se așteaptă o reducere de la 10% la 5%.
"Ipoteza unei reduceri a TVA pentru produsele primare este absolut acceptabilă. Cu toate acestea, considerăm că, în cazul produselor alimentare, taxa pe valoarea adăugată ar trebui să fie eliminată complet, cel puțin până la sfârșitul actualei situații de urgență. De fapt, prețurile alimentelor au înregistrat o creștere record în ultima perioadă. O familie, doar pentru a mânca, trebuie să ia în calcul o medie de 674 de euro în plus pe an", a explicat Președintele Assoutenti, Furio Truzzi.
Extinderea acordării bonusului 200 euro
De asemenea, sunt avute în vedere măsuri de sprijinire a veniturilor familiilor afectate de inflație. În cadrul unei reuniuni din 12 iulie, sindicatele au solicitat prelungirea și extinderea primei de 200 de euro, care se acordă lucrătorilor și pensionarilor cu venituri de până la 35.000 de euro.
"Vom solicita ca în zilele următoare să se adopte măsuri financiare imediate pentru a proteja și a garanta puterea de cumpărare a lucrătorilor și a pensionarilor. Bonusul de 200 de euro trebuie prelungit și extins la categoriile excluse, reducerea accizei la carburanți și reducerile la facturi trebuie confirmate, prețurile și tarifele trebuie controlate, beneficiile marginale de până la 1.000 de euro trebuie să fie neimpozabile și, pentru categoriile mai slabe, trebuie permisă achiziția de bunuri de consum fără TVA și trebuie sprijinită reînnoirea contractelor publice și private", a declarat liderul CISL, Luigi Sbarra, citat de Corriere della Sera.
Următorul decret privind ajutoarele va include, prin urmare, o prelungire a primei de 200 de euro prevăzute deja în decretul anterior. Contribuția unică, care a sosit odată cu salariile din iulie, ar putea fi reînnoită pentru încă o lună. Rămâne de văzut, totuși, dacă numărul beneficiarilor se va schimba. În acest moment, măsura costă deja, în versiunea din iulie a decretului, aproximativ 6,8 miliarde de euro.
Italia. Guvernul Draghi, mișcare de ultimă oră
În legătură cu activitatea guvernului și reducerea TVA intervine ministrul adjunct al economiei, Laura Castelli: "Este un plan concret și posibil alternativ sau suplimentar la cei 200 de euro, evaluăm costurile ambelor măsuri și mai ales care sunt cele cu cel mai mare impact asupra vieții cetățenilor, vom interveni în acest sens în decretul din iulie".
De asemenea, Guvernul Draghi are în vedere reînnoirea măsurilor de combatere a prețurilor ridicate la energie. În urmă cu câteva zile, Ministerul Economiei și Ministerul Tranziției Ecologice au anunțat o prelungire a reducerii cu 30 de cenți a accizelor la carburanți până la 21 august. Prin urmare, este în curs de discuție o nouă extindere. Reducerea finală a prețurilor se referă la benzină, motorină, GPL și gaze naturale pentru autovehicule.
De asemenea, se află pe masă și prelungirea măsurilor de reducere a facturilor la gaze și electricitate prin anularea tarifelor de sistem scadente în septembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News