Controalele la frontierele Italiei, intensificate din ordinul Ministerului Sănătății: Alertă sanitară, din cauza febrei Dengue

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Alertă sanitară și în Italia, din cauza febrei Dengue. Ministerul Sănătății sporește controalele la frontiere.

Alerta de dengue în Brazilia și Argentina, pentru numeroase focare în alte zone tropicale din restul lumii, a declanșat aparatul de control la frontierele din Italia. 

Din cauza creșterii numărului de cazuri de dengue la nivel mondial, la indicațiile directorului general Francesco Vaia, Birourile de Sănătate Aeriană și de Frontieră Maritimă (Usmaf-Sasn) au primit instrucțiuni să ridice nivelul de alertă și vigilență în ceea ce privește vehiculele și mărfurile care provin din țări în care "riscul de a contracta boala este frecvent și continuu". 

Brazilia a ajuns la 512.353 de cazuri probabile de dengue, potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul Sănătății. Numai în acest an, au fost confirmate 75 de decese cauzate de această boală și alte 350 sunt în curs de investigare. Numărul de cazuri a crescut de patru ori față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 128.842 de cazuri probabile de dengue, iar 50% dintre acestea sunt asimptomatice. 

Brazilia a ajuns la peste jumătate de milion de cazuri

 

Se numește transmitere silențioasă și - la fel ca în cazul Covid - reprezintă o preocupare deosebită pentru epidemiologii brazilieni. Într-adevăr, numărul de infectați asimptomatici este considerat crucial pentru răspândirea epidemiei. Sondajele efectuate la institutul de cercetare științifică legat de Ministerul brazilian al Sănătății, Fundația Oswaldo Cruz, arată că peste 50% dintre cei infectați nu prezintă simptome, iar în contextul în care evenimentele legate de sărbătorirea Carnavalului au scos mii de oameni în stradă, criza pare să se agraveze.

'Dacă un țânțar Aedes egypti înțeapă o persoană asimptomatică, 7 zile mai târziu este încă capabil să transmită boala', explică Denise Valle, cercetător la Fiocruz, într-un interviu acordat unui post de televiziune local. Nu este o coincidență faptul că la Rio de Janeiro, inima culturii carnavalului, numărul infecțiilor a crescut cu 56% în ultima săptămână față de săptămâna precedentă.

Italia, Franța și Spania a confirmat cazuri

 

În Europa, trei țări au înregistrat cazuri și epidemii indigene sporadice de dengue între 1 ianuarie și 5 decembrie 2023. Italia, pe primul loc cu 82 de cazuri, urmată de Franța cu 43 de cazuri și Spania cu 3, potrivit RAI.

n 2023 am avut cel mai mare număr de cazuri și de transmisii autohtone de dengue de până acum', a explicat Alessandro Marcello, șeful laboratorului de virologie moleculară de la Centrul internațional de inginerie genetică și biotehnologie care funcționează în Area Science Parkdi Trieste. 'Schimbările climatice, dar și circulația persoanelor sunt principalii vinovați pentru circulația dengue în zone noi', a adăugat el. 

"Din cauza creșterii globale a cazurilor de dengue, din ordinul directorului general, Francesco Vaia, Birourile de Sănătate Maritimă, Aeriană și de Frontieră (Usmaf-Sasn) sunt invitate să ridice nivelul de alertă și vigilență în ceea ce privește transportatorii care provin și mărfurile importate din țări în care riscul de contractare a bolii este frecvent și continuu sau în care este prezent Aedes aegypti." Circulara reamintește "că Regulamentul sanitar internațional prevede ca zona aeroportului/portului și cei 400 de metri din jur să fie menținute libere de surse de infecție și contaminare, inclusiv de rozătoare și insecte".

Controale la frontieră, din cauza febrei Dengue

 

"Așa cum este deja prevăzut în circulara Ministerului Sănătății din 28 septembrie 2017, și cu respectarea Planului Național de Prevenire, Supraveghere și Răspuns la Arboviroză (PNA) 2020-2025, recomandă ca Usmaf-Sasn să urmărească îndeaproape", precizează documentul, "dezangajarea aeronavelor și să evalueze pportunitatea emiterii de ordonanțe pentru realizarea supravegherii extraordinare a populațiilor de vectori și alți dăunători și a intervențiilor de combatere a acestora“.

"Țânțarul la care se face referire în circulară este Aedes aegypti, un țânțar care este un vector specific al virusului Zika și, de asemenea, al virusului Dengue", a explicat Vaia. "Acest țânțar nu este prezent pe teritoriul nostru și, prin urmare, dorim să împiedicăm sosirea sa în Italia. De altfel, țara noastră este una dintre puținele, dacă nu singura din Europa, care are aceste măsuri la frontieră".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel