Italia, locomotiva Europei: în 2022, PIB de +3,4%, inflație de 7,9%. Germania, în impas, îngrijorează UE

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:

Germania este în impas, America în recesiune tehnică. Italia, pe de altă parte, este în creștere. Pentru al șaselea trimestru consecutiv. La fel ca și China. Și este o creștere care pare din ce în ce mai solidă. Estimarea preliminară a PIB-ului realizată de Istat a certificat că în al doilea trimestru al acestui an, cu războiul din Ucraina și criza gazelor, economia țării a avansat cu un punct procentual. 

Creșterea deja înregistrată pentru acest an este de 3,4 %, iar tendința este de 4,6 %. Acest lucru înseamnă că această cifră ar fi confirmată chiar și în cazul în care economia ar stagna în următoarele șase luni.

Și aceasta este o cifră mai mare decât cea estimată cu doar câteva zile în urmă de Fondul Monetar, care revizuise și el în creștere PIB-ul la 3%, de la 2,4 anterior.

 

Italia a recuperat acum tot ceea ce a pierdut în urma pandemiei


De la Palatul Chigi, sediul Consiliului de Miniștri și reședința oficială a primului ministru al Italiei, se aplaudă acțiunea guvernului Draghi și strategia de redeschidere după Covid, precum și măsurile de sprijin, fără deficit, împotriva facturilor mari.

Ministerul Economiei vorbește de o "creștere robustă" în ciuda scenariilor de criză. Italia a recuperat acum tot ceea ce a pierdut în urma pandemiei.

Renato Brunetta, ministrul administrației publice, preconizează deja despre creștere, că nu se va opri în acest an și va ajunge la 4%.

"Previziunile noastre anterioare prevedeau un PIB de 2,7%. După cifra de astăzi, prognoza este de 3,6%", explică Maurizio Mazziero, de la Mazziero Research, un institut independent de cercetare financiară foarte ascultat de guvern.

Potrivit lui Mazziero, economia italiană se dovedește a fi mai rezistentă decât celelalte (în Europa, după cum am menționat, Germania este în impas, iar Franța a avansat doar cu 0,5%).

 

Cum se explică acest miracol italian?

 

"Este un miracol al companiilor "contra vântului”, așa cum le-am definit noi", explică Lucio Poma de la Nomisma. Creșterea de 6,6% în 2021, se susține, nu a fost o simplă revenire după scăderea dezastruoasă a PIB-ului din timpul pandemiei. Ceva s-a schimbat în structura economiei.

"Germania a fost întotdeauna principalul nostru concurent în domeniul producției, iar acum are probleme", explică Poma.

"Economia noastră, pe de altă parte, funcționează datorită acestor companii, 4.600 de companii din 71.000 de companii de producție care nu o duc bine, ci foarte bine, și sunt adesea liderii districtelor industriale care au condus și conduc exporturile italiene care au performanțe strălucitoare. Iar o performanță strălucită la exporturi înseamnă competitivitate".

În noua lume care a apărut în urma pandemiei, structura de producție germană, cu fabricile sale integrate, mai spune Poma, se dovedește a fi mai puțin potrivită decât cea italiană, cu lanțurile sale de aprovizionare și districtele sale. „Made in Italy” nu a mers niciodată atât de bine. Pe scurt, locomotiva nu mai este Germania. Acest succes nu a fost construit în ultimul an, ci a început cu cel puțin cinci sau șase ani în urmă, când companiile au început să investească și să se reînnoiască cu ajutorul Industriei 4.0. 

 

Prognoza pentru întregul an 2022 este de 6,7%


Astfel, în timp ce Germania se teme de recesiune și șomajul crește, toate elementele fundamentale ale Italiei rămân solide. Demonul inflației rămâne. În luna iunie a crescut cu 0,4% și cu 7,9% față de anul precedent. Prognoza pentru întregul an 2022 este de 6,7%.

Dar aceasta nu este nici măcar principala preocupare a întreprinderilor. Două mari necunoscute rămân în ceea ce privește economia pentru lunile următoare.

Primul este tendința prețurilor la gaze. Pe scurt, teama că Vladimir Putin va închide definitiv robinetele zăcămintelor de gaz din Siberia care potolesc setea Europei. Acest lucru ar forța multe companii să se oprească.

Cealaltă mare necunoscută se referă la materiile prime. Nu atât prețul, cât disponibilitatea.

"Multe companii italiene au registrele de comenzi pline pentru anul viitor", explică Poma, "cea mai mare teamă a lor este că nu au componentele necesare pentru a produce și livra bunurile.” , conform Il Messagero.

Dacă înainte, pe scurt, existau cartele de comenzi goale și standuri pline de produse nevândute, acum există o suprarezervare a rezervărilor, dar există riscul de a nu avea nici măcar o piesă de livrat pe standuri. Mai mult decât dezbaterea politică din Italia, companiile sunt îngrijorate de căderea guvernului Draghi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel