Italia. Mareea continuă să INUNDE Veneția. ALERTĂ și pentru locuitorii Florenței

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Inundaţiile continuă să facă probleme în Italia. Duminică, al treilea vârf de maree în mai puțin de o săptămână a ajuns în Veneția.

Mai nou, în alertă sunt şi locuitorii din Florenţa. Râul care străbate această destinaţie turistică populară s-a umflat foarte mult și a atins cele mai înalte cote din ultimii 20 de ani.

În Florența a plouat torențial, iar vântul a bătut cu peste 70 de kilometri pe oră. Râul Arno a crescut atât de mult, încât se află la un pas de a inunda străzile orașului. Că măsură de precauție, oamenii au pus saci cu nisip de-a lungul apei.

În tot acest timp, venețienii încă se luptă cu "acqua alta".

Multe dintre clădirile și casele de aici au aceste apărători metalice, care să oprească pătrunderea apei în caz de inundății. Problema este că, marțea trecută, nivelul apei a fost atât de ridicat încât a trecut peste aceste apărători. Atunci a fost "furtună perfectă", nu doar furtună din larg, din Marea Adriatică, ci și un vânt puternic care a împins apă oceanului, spre Veneția. Mai mult, a fost și lună plină, marțea trecută.

 

Jucătorii naționalei de fotbal a Italiei, alături de venețieni

 

Și jucătorii naționalei de fotbal a Italiei au ținut să-și arate sprijinul, fie și simbolic, pentru Veneția aflată sub ape. Câțiva reprezentanți ai echipei și-au pus cizme în picioare și au mers în Piața San Marco.

Chiar dacă apa va crește în zilele următoare, după cum spun specialiștii, turiștii continuă să ajungă în orașul lagună.

„Cred că suntem în siguranţă. Nu sunt deloc îngrijorată. Sunt mai întristată pentru clădirile din Veneția, pentru oraşul în sine și pentru venețieni", spune o turistă, potrivit Știrile PRO TV.

„Pentru noi e o aventură. Aveam deja planificată această excursie în Veneţia şi nu mai puteam schimbă datele biletelor", declară o altă turistă.

Deși obiectivele turistice importante sunt în continuare închise, patronii restaurantelor și hotelurilor și-au reluat activitatea. Dacă unii proprietari de magazine încă nu au reușit să scoată apa care le-a distrus marfa, alții se pare că au reușit să izoleze foarte bine clădirile.

„Bineînţeles că sunt obosit. Am fost aici atât noaptea, cât și ziua. Ne pregătim în caz de o nouă "acqua alta". Cu siguranță este o perioadă dificilă, dar nu ne dăm bătuţi. Am deschis deja restaurantele, hotelul funcționează ca de obicei. Facem tot ce putem", spune Matteo Rado, Assistant General Managerul unui hotel.

 

Ajutor guvernamental

 

Proprietarii caselor afectate pot solicită un ajutor guvernamental imediat de 5.000 de euro, iar comercianții ar putea primi până la 20.000 de euro. Guvernul a alocat 20 de milioane de euro pentru intervențiile urgențe.

„Ce aşteptăm? Aşteptăm să termine odată acel proiect Moise, cu toate că în Italia e o problemă cu fondurile", spune un locuitor al Veneției.

În mai puţin de o săptămână, aproximativ 70 la sută din orașul lagună a fost inundat, iar primarul vorbește despre pagube de un miliard de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel