Masca rămâne obligatorie pentru angajații unei bune părți din companiile italiene. Potrivit cotidianului Corriere della Sera, companiile aparținând organizației patronale Confindustria au primit indicații de la federațiile lor să aplice în continuare protocoalele sanitare care prevăd purtarea măștii. Totodată, Confcommercio a cerut ca masca să fie păstrată la locul de muncă până pe 15 iunie. Același lucru este valabil și pentru Confesercenti.
"Deși împărtășește în esență aplicarea regulilor protocolului, este nevoie de o linie clară din partea ministerelor competente cu privire la aplicarea efectivă a regulilor, cu aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege, cu precizarea dacă regulile se aplică numai prin acord", potrivit unui document.
Masca nu mai e prevăzută de lege
În acest moment, un pact între partenerii sociali nu mai este transpus în reglementările guvernamentale, nu ar exista sancțiuni în cazul controalelor de către Inspectoratul Muncii pentru companiile la care nu se poartă mască.
Protocolul de securitate pentru combaterea infectării cu Covid la locul de muncă din aprilie 2021, care a fost menținut în vigoare în urma întâlnirii partenerilor sociali cu Ministerul Muncii, prevede folosirea obligatorie a măștilor în toate cazurile în care angajații împart același spațiu de lucru, indiferent dacă este vorba de interior sau exterior. Masca nu este necesară în cazul activităților desfășurate individual.
În primul rând, companiile cer o imagine clară, care să nu lase îndoieli cu privire la ceea ce trebuie să facă angajatorul pentru a fi în conformitate în ceea ce privește sănătatea și securitatea, inclusiv în ceea ce privește utilizarea măștilor.
Angajatorul este responsabil de sănătatea muncitorilor
Cert este că, conform articolului 2087 din Codul civil, angajatorul este responsabil pentru sănătatea și securitatea în cadrul companiei sale. Astfel, Covid poate fi considerat un accident de muncă. Dacă este dat în judecată de un angajat sau de familia acestuia, proprietarul afacerii ar trebui să demonstreze că a făcut tot posibilul pentru a limita riscurile pentru angajați.
Existenta unui protocol si faptul ca poți spune ca l-ai aplicat este o garanție pentru toți angajatorii, susțin reprezentanții mediului de afaceri. Guvernul continuă să "recomandă cu tărie" masca la locul de muncă, însă nu a mai impus obligativitatea acesteia.
Un caz deosebit este cel al lucrătorilor în contact cu publicul, al celor care lucrează în magazine și unități publice. Pentru ospătari și barmani, mereu în mișcare, folosirea măștii este deosebit de dificilă. Pe de altă parte, contactul cu clienții (nu mai este necesar să prezinte permisul verde) crește riscul pentru lucrător.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News