Cu 253 de voturi pentru, 3 contra și 17 abțineri, noul DPCM propus de guvernul Conte a trecut de ambele camere ale Parlamentului italian. Opoziția nu a votat. Junta pentru regulament a stabilit că deputații aflați în carantină de încredere sunt considerați în misiune și nu lipsește cvorumul.
Acesta este al treilea vot privind extinderea stării de urgență până la 31 ianuarie 2021 și noile măsuri cuprinse în Dpcm, după ce ieri cvorumul nu a fost atins din cauza parlamentarilor aflați în carantină după cele două cazuri pozitive.
Citește AICI prevederile noul DPCM: Italia. Guvernul pregătește un nou DECRET: Armata, scoasă pe străzi. AMENZI de 3.000 de euro pentru MASCĂ
Așadar, prin noul DPCM, s-a introdus obligativitate de a purta mască și în aer liber și sunt interzise adunările , iar starea de urgență a fost prelungită, informează Rai News.
Pentru a evita un vid de reglementare cu demersurile birocratice necesare înainte ca Decretul Covid să devină oficial, Guvernul va prelungi actualul Dpcm cu un decret „pod” până la 15 octombrie, doar pentru a lansa un nou Dpcm complet săptămâna viitoare.
Situația românilor din Peninsulă urmează să fie decisă
Italienii urmează să se decidă și situaţia românilor. În prezent, persoanele care sosesc din România sunt obligate să efectueze o carantină de 14 zile la domiciliu. Aprobarea noului decret s-ar putea amâna pe săptămâna viitoare pentru că opt parlamentari sunt in izolare, fiind testaţi pozitiv la coronavirus.
Prelungirea stării de urgenţă înseamnă că toate restricţiile sanitare impuse de Italia până la momentul actual rămân în vigoare. În acelaşi timp, reconfirmă premierului puterea de a emana decrete fără alte dezbateri şi aprobări în Parlament. Tot în timpul stării de urgenţă, Guvernul poate continua programele de subvenţionare a activităţilor comerciale afectate de pandemie atât din bugetul naţional cât şi din finanţările europene.
În paralel, Italia se pregătește să impună noi măsuri anti-Covid. Pentru că țara înregistrează o creştere zilnică a cazurilor de coronavirus, noile restricţii se vor concentra pe comportamentul individual. Purtarea măştii pe stradă va fi obligatorie în toată Italia. Nerespectarea restricţiilor va fi pedepsită cu amenzi de la 400 până 1.000 de euro, iar telemunca este și va fi încurajată dar acolo unde nu este posibilă, protocoalele de siguranţă sanitară trebuie respectate cu rigiditate.
Cinematografele, teatrele şi sălile de concert vor rămâne deschise dar nu vor găzdui mai mult de 200 de persoane în interior şi 1.000 în exterior.
În ceea ce priveşte relaţia Italiei cu vecinii, persoanele care sosesc din Marea Britanie, Olanda, Belgia, Croaţia, Malta, Grecia, Spania şi din mai multe regiuni ale Franţei sunt obligate să efectueze un test molecular.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News