Italia nu va aplica eventuala directivă UE privind salariul minim

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul Italiei a anunţat, marţi, că nu va implementa posibila directivă privind instituirea salariului minim la nivelul Uniunii Europene, informează agenţia de presă ANSA.

Publicitate

"Decizia Uniunii Europene lasă spaţii mari statelor membre pentru a declina acest principiu pe baza realităţilor şi caracteristicilor fiecărui stat. Spre exemplu, noi avem contracte colective foarte avansate inclusiv la nivelul doi, astfel că acest instrument nu trebuie să penalizeze în niciun fel formele pe care noi le-am experimentat cu succes", a declarat Giancarlo Girgetti, ministrul italian al Dezvoltării Economice.

Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale a Parlamentului European a anunţat marţi un proiect de acord privind instituirea unui salariu minim la nivelul Uniunii Europene. Acordul va trebui aprobat formal de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene.

Comisarul european pentru Muncă şi Afaceri Sociale, Nicolas Schmit, a declarat că "Uniunea Europeană nu va impune salariu minim Italiei".

"În Liniile Politice Generale, am promis o lege care să asigure salarii minime corecte la nivelul Uniunii Europene. Prin acordul politic de astăzi, vom furniza rezultate. Noile reguli vor proteja demnitatea muncii şi vor asigura că munca este plătită", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

 

Consiliul și Parlamentul European, acord provizoriu privind noua legislație a UE cu privire la salariile minime

 

Președinția Consiliului și negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la proiectul de directivă privind salariile minime adecvate în UE.

Noua lege - odată adoptată definitiv - va promova caracterul adecvat al salariilor minime legale și va contribui astfel la realizarea unor condiții de muncă și de viață decente pentru angajații europeni.

Directiva stabilește proceduri pentru adecvarea salariilor minime legale, promovează negocierile colective privind stabilirea salariilor și îmbunătățește accesul efectiv la protecția salariului minim pentru acei lucrători care au dreptul la un salariu minim în temeiul legislației naționale, de exemplu, prin salariul minim legal sau prin acorduri colective.

Statele membre care au salarii minime legale sunt invitate să instituie un cadru procedural pentru a stabili și actualiza aceste salarii minime în conformitate cu un set de criterii clare. Consiliul și Parlamentul European au convenit ca actualizările salariilor minime legale să aibă loc cel puțin o dată la doi ani (sau cel mult o dată la patru ani pentru țările care utilizează un mecanism de indexare automată). Partenerii sociali vor trebui să fie implicați în procedurile de stabilire și actualizare a salariilor minime legale.

Citește continuarea: Salariul minim european. Acord istoric între Consiliul și Parlamentul European, pe noua legislație a UE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel