Italia. O badantă româncă și-a luat viața după o depresie puternică. Sora ei, anunț trist: Mirela, te voi purta mereu în suflet

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Italia. O badantă româncă și-a luat viața după o depresie puternică Sora ei, anunț trist Mirela, te voi purta mereu în suflet
Italia. O badantă româncă și-a luat viața după o depresie puternică Sora ei, anunț trist Mirela, te voi purta mereu în suflet

Mirela, o româncă de 51 de ani, care lucra ca îngrijitoare de bătrâni la Udine, în nordul Italiei, a fost găsită moartă, de fiica femeii la care lucra. Românca și-a pus capăt zilelor după o perioadă de depresie, amplificată și de restricțiile COVID-19.

Românca plecase în Italia și îngrijea bătrâni de mai mulți ani, dar în ultima perioadă, starea ei psihică se deteriorase, susține sora Mirelei.  

„Buna seară, dragi badante. Ea era sora mea de 51 de ani. Lucra în nordul Italiei, lângă Udine. Sindromul Italiei. A intrat într-o depresie puternică și ieri și-a luat viața. Aveți grijă de sănătatea voastră. Mirela, surioara mea scumpă, te voi purta mereu în suflet. Dumnezeu să te ierte. Lumină și odihnă veșnică”, a scris sora Mirelei pe facebook.

De aproximativ trei ani și jumătate, Mirela avea grijă de o bătrâna din Udine. Anterior lucrase, timp de 11 ani, pentru alte familii. Femeia a început să sufere încă din perioada carantinei, când a stat mult timp în casă alături de bătrâna pe care o îngrijea, fără a se relaxa și a a avea timp liber. Fiica Mirelei i-a propus să propus să meargă împreună la un psiholog, dar a refuzat. Tot ea este cea care a găsit-o fără viață, la ultimul etaj al blocului, duminică, când a vizitat-o.

 

Ce este aşa-numitului "Sindrom Italia"

 

Psihologi din România şi Europa sunt îngrijoraţi de apariţia aşa-numitului "Sindrom Italia". Cinci procente dintre femeile internate anul trecut la spitalul de psihiatrie de la Iaşi cu forme severe de depresie au lucrat în peninsulă şi au îngrijit oameni în vârstă. Limba necunoscută, ţara străină, slujba stresantă şi singurătatea le-au zdruncinat serios nervii.

2. sindromul ... (sindromul-italia-badanta-moarta.JPG)

Medicii spun că sunt mai mulți factori care, cumulați, generează depresia:  plecarea departe de casă pentru o perioadă îndelungată, într-un mediu pe care îl resimt ca străin; lipsa unei pregătiri psihologice pentru tipul de muncă pe care urmează să o presteze; programul prelungit, fără ore și zile de odihnă suficiente; starea psihică adeseori precară a persoanei de care îngrijesc, ceea ce sporește stresul; faptul că nu cunosc bine limba țării și nu pot comunica rapid cu persoana pe care o îngrijesc sau cu aparținătorii acesteia.

 

Cum se manifestă Sindromul Italia

 

-lipsa chefului de viață;

-lipsa energiei;

-scăderea în greutate (aparent nemotivat);

-probleme de somn, insomnii prelungite;

-stări anxioase, neliniște;

-nervozitate;

-fragilitate emoțională, treceri bruște de la râs la plâns și invers;

-migrene.

Sindromul Italia este considerat mai degrabă un fenomen psiho-social, spun medicii. Toţi avem o vulnerabilitate către tulburări psihice, însă este foarte important ca atunci când plecăm în străinătate să ne asigurăm că avem loc de muncă, că ştim să comunicăm în limba ţării respective, dar şi că avem suport din partea autorităţilor şi sprijin din partea familiei.

Dacă doriți să fiți notificați direct pe Whats App, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupul de Whats App al StiriDiaspora accesând următorul link->  https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel