Publicitate
Confirmarea vine din circulara Inps nr. 83 din 19 iulie 2022, care stabilește și modalitățile de aplicare. Din această zi, candidații vor avea la dispoziție 60 de zile, adică până la 24 octombrie, după care se va întocmi un clasament în funcție de resursele disponibile.
Alocarea totală este de 10 milioane de euro pentru 2022: contribuția va ajunge până la o valoare maximă de 600 de euro pentru orice persoană cu un venit mai mic de 50.000 de euro pe an, prioritate având cei mai mici Ieșiți.
Sunt eligibile persoanele care, din cauza situației de urgență pandemică și a crizei socio-economice care a urmat, se află într-o stare de depresie, anxietate, stres și fragilitate psihologică și care sunt în măsură să beneficieze de un curs psihoterapeutic.
Cerințe de venit pentru a aplica
Măsura este legată de valoarea Isee, de aceea sunt stabilite trei tranșe în funcție de care se va reglementa plata primei de psiholog (luând în considerare o valoare de 50 de euro pentru fiecare sesiune).
- în cazul Isee sub 15 mii de euro, cuantumul prestației se plătește în limita sumei maxime stabilite la 600 de euro pentru fiecare beneficiar
- în cazul Isee între 15 și 30 de mii de euro, valoarea prestației se plătește până la suma maximă stabilită la 400 de euro pentru fiecare beneficiar;
- în cazul în care Isee depășește 30 de mii de euro și nu depășește 50 de mii de euro, valoarea prestației se plătește până la suma maximă de 200 de euro pentru fiecare beneficiar.
Cum se aplică
Pentru a primi bonusul de psiholog, va fi posibilă depunerea electronică a cererii: este necesar să se acceseze serviciul "Contribuția pentru ședințele de psihoterapie" prin intermediul portalului web al Inps, utilizând credențialele Spid (Sistema pubblico di identità digitale) nivel 2, Carta di identità elettronica (Cie) 3.0 și Carta nazionale dei servizi (Cns) și urmând instrucțiunile "Prestazioni e servizi" > "Servizi" > "Punto d'accesso alle prestazioni non pensionistiche".
De asemenea, poate fi solicitată prin telefon la centrul de contact al institutului (numere gratuite: 803.164 de pe telefonul fix, 06.164.164.164 de pe telefonul mobil), începând cu data care va fi anunțată la 27 iulie.
Clasamentul
La sfârșitul perioadei de 60 de zile, institutul va verifica dacă potențialii beneficiari îndeplinesc condițiile necesare pentru a avea acces la contribuție, inclusiv pe baza informațiilor disponibile în arhivele sale și a legăturilor cu bazele de date ale altor administrații publice.
Clasamentele vor fi întocmite în funcție de diferitele regiuni și provincii de reședință, de valoarea Isee și de ordinea de prezentare. Odată publicate, acestea vor fi comunicate pe site-ul instituțional.
Pe de altă parte, celor direct interesați li se va trimite un SMS sau un e-mail direct la datele de contact indicate în momentul depunerii cererii.
Cum se utilizează bonusul de psiholog
Beneficiarul va primi un cod unic, care identifică contribuția și trebuie să îl comunice profesionistului ales pentru ședințele de psihoterapie.
Psihologul va trebui apoi să indice codul unic în momentul rezervării sau confirmării ședinței de psihoterapie, împreună cu codul fiscal al beneficiarului.
Plata sumei datorate, în cuantum maxim de 50 de euro pe ședință, va fi achitată direct profesionistului în modul indicat de acesta.
În termen de 180 de zile, începând cu data publicării clasamentului, beneficiarul trebuie să utilizeze prima.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News