„Am trăit cu o doamnă care era la pat când a izbucnit epidemia. Din fericire am avut un contract și ea m-a plătit pentru toată munca mea. Nu am ieșit niciodată din casă. Doar ca să merg la cumpărături și să iau medicamentele doamnei. Fiica ei nu locuia la Roma și nu a putut să o viziteze, așa că am filmat-o în fiecare zi pentru a o putea vedea puțin. Au fost singurele momente în care doamna a fost mai liniștită”, povestește Gina pentru buzznews.it.
În timp ce câteva milioane de persoane în vârstă dependente s-au trezit complet izolate, mulți au continuat să primească îngrijirea de care au nevoie în casele lor datorită lucrătorilor din domeniul sănătății. Adesea, ei erau singurii care erau acolo pentru a-i sprijini în acea perioadă traumatică și care îi împiedicau să meargă la casele de bătrâni, care la acea vreme erau epicentrul transmiterii.
60 la sută dintre lucrătorii casnici din Italia nu sunt autorizați
Italia are cea mai mare vârstă medie din Europa (46,7 ani) și cel mai mare procent de persoane în vârstă (22,8% peste 65 de ani). Spre deosebire de țările din nordul Europei, unde serviciile publice oferă asistență persoanelor dependente, în Italia responsabilitatea revine în principal familiei și aproape exclusiv membrilor, motiv pentru care dependența de ajutoarele de familie bine plătite este una dintre cele mai mari din Europa.
În 2020, aproape un milion de lucrători casnici au fost raportați în Italia (920.722 conform Observatorului italian al lucrătorilor casnici). Ar fi mai corect să vorbim despre lucrătoarele, deoarece 90 la sută sunt femei, 70 la sută dintre acestea sunt lucrători migranți, majoritatea din Europa de Est.
Aproximativ 60 la sută dintre lucrătorii casnici din Italia nu sunt autorizați. Acest lucru se traduce prin aproximativ 1,3 milioane de persoane fără drepturi, ceea ce le face mai vulnerabile la abuz și nedreptate.
„Când italienii s-au trezit șomeri mulți au concediat lucrătorii casnici”
Când pandemia a lovit Italia, lucrătorii casnici s-au trezit într-o situație foarte dificilă. Munca pe care o desfășoară prezintă un risc ridicat de infecție, deoarece distanțarea socială nu este o opțiune și mulți sunt obligați să se mute dintr-o casă în alta.
„Când italienii s-au trezit șomeri sau munceau de acasă, mulți au concediat lucrători casnici, în special cei fără contract, pentru a economisi bani”, spune Silvia Domitrac de la Asociația Femeilor Române din Italia.
„Pentru muncitorii rezidenți a fost o tragedie. De la o zi la alta se găseau fără muncă și fără acoperiș deasupra capului. Nu știau unde să meargă, nu se puteau întoarce în țările lor de origine, iar mulți dintre ei au rămas pe drum”, a mai precizat Silvia Domitrac.
Munca badantelor nu este nici recunoscută, nici protejată
Cei câțiva muncitori declarați nu au fost tratați mai bine de stat, în ciuda rolului pe care l-au jucat în timpul pandemiei. Raffaella Sarti, profesor de istorie a genului la universitate, explică faptul că decretul „Cura Italia” din 17 martie 2020 - în ciuda numelui „Cura”, care înseamnă „îngrijire” - a exclus în mod specific îngrijitorii de la accesul la șomaj parțial și interzicerea concedierii de la Universitatea din Urbino: «Nu li s-a oferit nicio protecție specială, în ciuda riscului de rănire. Decretul a stârnit imediat un protest deoarece încălca Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 189 din 2011, care se angajează să elimine orice formă de discriminare împotriva lucrătorilor casnici.
„Toate celelalte categorii de lucrători au fost furnizate, dar ignorate”, spune Jaamaica Puntello de la Ackley Kulff Home Workers Union. „Munca pe care o fac este necesară în țara noastră, dar statutul lor de angajare nu este nici recunoscut, nici protejat”.
Lucrătorii casnici au fost ostatici
Pandemia a adus schimbări pozitive pentru unii. Temându-se că monitorizarea mișcării angajaților lor în timpul lockdown-ului ar putea duce la sancțiuni, unii angajatori au decis să regularizeze statutul lucrătorilor casnici. Guvernul a încercat apoi să încurajeze formalizarea acestei armate de muncitori invizibili, prevăzând o conciliere pentru aceștia prin decretul „Relansare” din 19 mai 2020.
Cu plata unei contribuții de 500 de euro, angajatorii pot soluționa situația persoanelor care desfășoară lucrări domestice neautorizate, permițând lucrătorilor străini să obțină un permis de ședere. Pentru INPS, aceasta explică o creștere cu 7,5% (64.529) a numărului de contracte de muncă din acest sector comparativ cu anul precedent. Cu toate acestea, este o picătură în oceanul muncii casnice neautorizate.
„De acum înainte, datorită alegerilor făcute de acest guvern, invizibilul va fi mai puțin invizibil”, a spus cu lacrimi în ochi Teresa Bellanova, ministrul agriculturii din cel de-al doilea guvern al lui Giuseppe Conte, care a promovat procedura de conciliere, cu lacrimi în ochi în mai 2020.
200.000 de oameni sunt prinși într-o situație insuportabilă de mai bine de un an. Este vorba de cetățeni străini care lucrează în Italia de ani de zile fără drepturi. Li se promisese o soluție și acum se simt trădați.
„Cifrele vorbesc de la sine: șapte din zece pensionari nu își pot permite asistența familială declarată pe venit”, spune Silvia Domitrac de la ADRI - „Nu numai că sunt invizibile, dar sunt ignorate în mod deliberat”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News