Italia. Pensia fără contribuții, ce li se cuvine și cât li se cuvine celor care nu au lucrat niciodată: de la alocație socială la invaliditate civilă

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Sute de pensionari, revoltați de recalcularea pensiilor: „Ne-au tăiat din bani, vom mergem în instanță”
Sute de pensionari, revoltați de recalcularea pensiilor: „Ne-au tăiat din bani, vom mergem în instanță”

Pentru a obține o pensie în Italia trebuie să fi acumulat cel puțin 20 de ani de contribuții, 15 ani în unele cazuri, care scad la 5 ani în cazul pensiei pentru limită de vârstă la 71 de ani rezervată contribuabililor puri.

De fapt, nu li se cuvine nicio pensie celor care nu au lucrat niciodată și nu au nicio contribuție de plătit. Totuși, statul intervine protejându-i pe cei care, la împlinirea vârstei pentru pensia pentru limită de vârstă, 67 de ani în 2023, nu au reușit să își asigure o pensie și se află și din acest motiv într-o stare de nevoie financiară.

Ajutor pentru cei care nu au lucrat niciodată

 

Pentru cei care nu au lucrat niciodată, sau cel puțin pentru cei care nu au atins nivelul minim de contribuții pentru o pensie, există de fapt așa-numita alocație socială, care până la 31 decembrie 1995 era cunoscută sub numele de pensie socială. În plus, ajutorul economic se acordă, de asemenea, celor care, indiferent de vârstă, se află într-o stare de necesitate deoarece au o capacitate redusă de muncă din cauza unei boli sau a unui accident.

Astfel, chiar dacă nu este posibil să se iasă la pensie fără contribuții, se poate avea dreptul la o serie de măsuri sociale care garantează o pensie lunară.

Alocația socială: ce este și cui i se cuvine

 

În cazul în care la pragul de vechime nu ați îndeplinit condițiile de pensionare și nu aveți o pensie care să vă permită să ajungeți la sfârșit de lună, puteți solicita alocația socială Inps, o prestație de natură socială care, însă, spre deosebire de pensie, nu este reversibilă membrilor supraviețuitori ai familiei.

Alocația socială, fostă pensie, este o prestație socială care necesită o vârstă minimă de 67 de ani. Inițial, era suficient să se împlinească 65 de ani, dar de când decretul Salva Italia a stabilit că atât prestațiile sociale, cât și cele de asistență socială trebuie să fie adaptate la speranța de viață, pragul pentru a beneficia de ele este majorat cu câțiva ani.

Totuși, împlinirea vârstei de 67 de ani nu este suficientă pentru a beneficia de alocația socială. Între timp, trebuie subliniat faptul că, pentru a o solicita, este necesar să se aibă reședința în Italia (reședința efectivă și domiciliul obișnuit); în plus, fiind o prestație socială, aceasta se acordă doar celor care se află sub un anumit prag de venit, care este redeterminat în fiecare an.

Pentru anul 2023, limita de venit pentru a solicita alocația socială este de 6 542,51 euro pentru persoanele singure, respectiv 13 085,02 euro pentru persoanele căsătorite. De asemenea, suma este calculată în fiecare an, iar anul acesta este de 503,27 euro, recunoscută pentru 13 plăți lunare, respectiv 6.542,51 euro pe an.

Pentru a avea dreptul la această sumă, venitul personal trebuie să fie zero. În caz contrar, alocația socială se calculează prin aplicarea următoarei formule:

6.542,51 - venitul personal

De exemplu, pentru o persoană cu un venit personal de 2.000 de euro, alocația socială anuală are o valoare de 4.542,51, adică aproximativ 350 de euro pe lună.

Pensia de invaliditate civilă: ce este și cui i se cuvine

 

Dar nu există doar alocația socială. De exemplu, celor care au sub 67 de ani și care, pe lângă faptul că se află într-o stare de necesitate economică, au și o problemă de sănătate care le reduce capacitatea de muncă, statul le recunoaște un sprijin lunar neimpozabil.

În detaliu, ne referim la pensiile pentru invalizi civili, nevăzători și surzi, care nu trebuie confundate cu alocația de invaliditate obișnuită sau cu pensia de invaliditate a asigurărilor sociale, pentru care trebuie să se fi acumulat un anumit număr (5 ani) de contribuții.

De asemenea, în cazul pensiilor de invaliditate, atât limitele de venit, cât și cuantumurile sunt actualizate în fiecare an, ținând cont de evoluția costului vieții.

Trebuie subliniat faptul că, la împlinirea vârstei de 67 de ani, pensia de invaliditate civilă încetează să mai fie plătită (dar acompaniamentul continuă să fie recunoscut), iar alocația socială se transformă automat în alocație socială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel