Această scădere înseamnă că Italia își va pierde poziția de cel mai mare producător de vin din lume, Franța urmând să recâștige locul întâi pentru prima dată în ultimii nouă ani.
Într-o declarație comună cu institutul pentru alimentație și agricultură ISMEA, grupurile de lobby au declarat că regiunile din nordul Italiei vor înregistra o creștere mică de 0,8% a producției.
Motivul principal este vremea nefavorabilă
Cu toate acestea, se așteaptă ca producția să scadă cu aproximativ 20% în regiunile centrale și cu aproximativ 30% în cele sudice, afectate de o combinație de vreme nefavorabilă și de impactul unei ciuperci numite plasmopara viticola, conform datelor privind prognoza recoltei.
Ciuperca, care atacă frunzele și fructele viței de vie, provoacă o boală numită "mildiu al strugurilor", conform Reuters.
"Recolta cu care ne confruntăm este foarte complexă, caracterizată în primul rând de efectele schimbărilor climatice, care la sfârșitul primăverii și începutul verii au provocat boli patogene, cum ar fi putregaiul, inundații, grindină și secetă", a declarat Riccardo Cotarella, șeful unei asociații de experți în vinuri, Assoenologi.
Italienii promit despre calitatea vinului că nu va fi compromisă
Cu toate acestea, calitatea vinului nu va fi compromisă, a prezis Cotarella. "De la recolta din 2023 vom obține cu siguranță vinuri de bună calitate, cu vârfuri de excelență", a spus el.
Nici scăderea producției nu ar trebui să provoace alarmă, stocurile existente fiind de peste 49 de milioane de hectolitri, cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani, a declarat Livio Proietti, comisarul extraordinar al ISMEA.
"Problema nu este atât de mult pierderea poziției de lider a Italiei în ceea ce privește volumele produse, ci mai degrabă încetinirea cererii interne și externe, care reduce prețurile", a spus Proietti.
Un hectolitru este echivalentul a 100 de litri sau a 133 de sticle de vin standard.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News