Italia. Premierul Conte, chemat în parlament să dea explicaţii. Guvernul de la Roma, la un pas de cădere

Andreea Cosma |
Data publicării:

Parlamentul Italiei l-a convocat joi pe premierul Giuseppe Conte pentru a-i cere explicaţii despre criza din coaliţia guvernamentală, transmite ANSA, preluată de dpa. Un sondaj Ipsos arăta săptămâna aceasta că aproape jumătate din cetăţenii italieni nu înţeleg nici ei motivele crizei.

Legislativul şi-a întrerupt sesiunea din cauza neclarităţii situaţiei, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberto Fico, i-a cerut lui Conte să se prezinte în faţa parlamentarilor.

Guvernul de la Roma este la un pas de cădere, după ce doi miniştri din partidul Italia Viva al fostului prim-ministru Matteo Renzi au demisionat miercuri din cauza unei dispute privind pachetul de asistenţă al Uniunii Europene pentru combaterea efectelor epidemiei de coronavirus.

Italia Viva este o formaţiune mică, dar necesară pentru supravieţuirea coaliţiei din care mai fac parte Democraţii (PD) de centru-stânga, şi Mişcarea Cinci Stele (M5S), populistă.

 

Italia. Premierul Conte, chemat în parlament să dea explicaţii



Liderul PD, Nicola Zingaretti, a solicitat o reuniune cu conducerea partidului. El a criticat miercuri decizia Italia Viva, apreciind printr-un mesaj în reţeaua Twitter că este o "greşeală faţă de Italia".

Şi conducerea M5S a convocat o şedinţă.

Tensiunile dintre formaţiunile guvernamentale mocneau de câteva săptămâni, pe fondul neînţelegerilor privind modul de alocare a celor circa 210 miliarde de euro din fondul de reconstrucţie post-pandemie al UE.

Presa italiană a speculat că premierul Conte ar dori să evite alegerile anticipate; termenul normal este în 2023. De aceea, el ar putea solicita parlamentului un vot de încredere, după care să încerce să configureze o nouă coaliţie. Nu a fost exclusă nici ideea revenirii Italia Viva în formula guvernamentală.

 

Guvernul de la Roma, la un pas de cădere



Renzi, considerat acum arogant de mulţi italieni, este cotat slab în sondajele de opinie, partidul său fiind creditat cu numai 3% din opţiunile electoratului. În acelaşi timp, Conte continuă să fie popular. Înaintea crizei, în reţelele sociale era utilizat frecvent hashtagul (cuvânt-cheie) #AvantiConte, sub care comentatorii se plângeau de liderul Italia Viva.

Există şi opinii conform cărora slăbirea guvernului ar face jocul Ligii, partidul de dreapta al fostului ministru de interne Matteo Salvini, care a făcut parte din primul guvern condus de Conte până în 2019.

Analistul politic Wolfango Piccoli de la Institutul Teneo consideră că Renzi s-a retras din guvern din cauza dezacordului cu politica economică şi cu pachetul de stimulare a economiei promovat de Conte. Piccoli apreciază că fostul premier "a pariat că majoritatea partidelor politice, inclusiv unele din opoziţie, sunt împotriva alegerilor anticipate".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel