Părintele Lucian Roșu de la Torino a fost unul dintre cei mai iubiți preoți români din Italia. Comunitatea românilor de aici a suferit o mare pierdere după ce, în primele zile ale anului 2020, duhovnicul lor a trecut la cele veșnice. El a fost înmorâmântat ieri, 5 ianuarie, la Cimitirul Parcului.
Paroh al bisericii ortodoxe românești Santa Croce din Piazza Carlina și protopop în Piemonte I, tată a patru copii, a murit la 52 de ani după o lungă boală cu care a luptat și pe care a sperat mereu să o învingă.
„Un zâmbet cald, un gând curat și luminos, un suflet ferm, un cuvânt mângâietor și bine ales, o inimă plină de dragoste...“ Sunt câteva trăsături care îl caracterizează pe Părintele Lucian Roșu, așa amintindu-și de fratele lor împreun-slujitor preoții din episcopia Italiei.
A ajuns întâmplător în Italia în urmă cu 28 de ani
Pe 20 octombrie 1968, în localitatea Făgăraș din România, avea să vină pe lume cel ce avea să devină preotul protopop Lucian Roșu. El a urmat cursurile Școlii Generale din Făgăraș (1975 - 1983), iar între 1983 – 1987 pe cele ale Liceului Teoretic “Radu Negru” și pe cele ale Liceului de Chimie Industrială, din aceeași localitate.
În perioada 1988 – 1992 a fost student al Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu. În 1992 a ajuns prima dată în Italia, cu ocazia unei excursii organizate de Liga Tineretului Ortodox Român. Întâmplarea aceasta a făcut ca părintele Lucian să rămână în Italia,pentru că,așa cum spunea părintele, "nimic în viață nu este întâmplător, ci totul este proniator”. În anul 1993 s-a căsătorit cu Amalia Nemeș, alături de care a avut 4 copii: Iulia, Alexandru, devenit diacon, Paul și Nicolae.
Însă vocația de preot nu a fost singura pe care prăintele a îmbrățișat-o. El a exercitat diferite meserii: a lucrat pe șantier, apoi ajutor de bucătar, fierar, a spălat mașini, apoi a lucrat la o firmă petrolieră, iar, începând cu anul 1996, până în anul 2008 a fost operator social la Asociația “Gruppo Abele” – Torino.
Din această ultimă calitate el a consiliat alcoolici, bolnavi de SIDA, toxicomani, oameni ai străzii și alte categorii de oamni năpăstuiți de soartă. „Acolo am cunoscut suferința până la ultimele ei detalii. Acolo am învățat ce înseamnă persoana și că-n fiecare om trebuie să găsești chipul lui Hristos”, spune preotul Lucian roșu într-o cuvântare a sa.
O viață dedicată oamenilor și problemelor lor
În anul 1997 a fost hirotonit diacon, iar în anul 2000 a devenit preot al parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, din Genova. După un an, în 2001, ia ființă Parohia “Înălțarea Sfintei Cruci” – Torino 2, moment în care părintele Lucian a fost numit paroh al comunității nou înființate.
În perioada 2008 – 2016, a urmat cursurile Școlii doctorale din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă “Andrei Șaguna” – Sibiu.
Din anul 2008 până în anul 2012, a îndeplinit funcția de Consilier Economic al nou înființatei Episcopii Ortodoxe Române a Italiei, iar din anul 2012 a fost numit protoiereu al Protopopiatului Piemonte I. De-a lungul timpului, a fost încredințat cu organizarea și deschiderea unor noi parohii ortodoxe române în regiunea Piemonte: Asti, Ciriè, Chieri, Collegno, Moncalieri, Orbassano, Pinerolo, Rivarolo, Settimo Torinese, Torino 3 și Vercelli.
În anul 2008 a luat naștere, la inițiativa regretatului părinte Lucian, Centrul de Ajutor dedicat Vieții “Sfânta Filofteia”, care în anul 2018 a venit în sprijinul a 52 de mame și peste 118 copii de cinci naționalități diferite.
Tot preotul Lucian a fost fondatorul Frăției Nepsis Torino și în același timp cel care a pus o cărămidă solidă la fondarea Frăției Nepsis Italia în Decembrie 2008. De-a lungul anilor, Frăția Nepsis s-a nuanțaț în Nepsis Junior și Nepsis Senior, Pr. Lucian a fost mereu alături de cei mici și de adolescenții mai mari, activitățile desfășurate la Parohia Torino 2 fiind un adevărat model pentru ceilalți.
Ultimul proiect de suflet al preotului Lucian
Având o experiență foarte bogată în domeniul social, părintele Lucian a înființat 2 asociații și o casă de găzduire pentru cei aflați în dificultate – Casa Sfântului Nectarie. În anul 2011, a fost înființată Asociaţia „Sfântul Laurențiu” – Filiala Torino, care, pe lângă Banca de Alimente și Centrul de Consiliere, a desfășurat numeroase activități social-filantropice.
Unul din cele mai importante proiecte coordonate de Pr. Lucian Roșu a fost înființarea primului cimitir ortodox român din Italia, cimitir pe terenul căruia, în luna iulie 2019, a fost pusă piatra de temelie pentru Capela Funerară, al cărui prim nivel (cripta) deja a fost construit. De altfel, ultimul său protect de suflet a fost achiziționarea, pentru parohia Torino II, a unei structuri de 400 de mp pentru activitățile sociale ale parohiei.
„De-a lungul timpului, părintele Lucian a ajutat nenumărate persoane, a iubit foarte mult viața monahală, susținând în acest sens mai multe mănăstiri și schituri din Italia, Franța și din România. El a fost mereu alături de preoții nou hirotoniți și de parohiile cu dificultăți financiare, pe care le-a susținut în mod constant. A ajutat, de asemenea, atât Centrul Mitropolitan de la Paris, cât și Centrul Eparhial de la Roma. Astfel, milostenia și dragostea pentru cei în lipsuri și nevoi au constituit un adevărat laitmotiv în viața părintelui Lucian, înscriindu-se întru totul în lumina poruncilor Evanghelice.
Viața părintelui Lucian a fost un urcuș pe Crucea suferinței, ce a atins cote maxime începțnd cu vara trecută, pentru a ajunge, în cele din urmă la propriul 'paști' cu nădejde în ÎNVIERE“, spun reprezentanții Episcopiei Italiei într-un document In Memoriam dedicat pretoului Lucian.
În ultimele sale cuvinte, Părintele Lucian spunea: „Eu trăiesc doar pentru Biserică. Noi toți ar trebui să trăim DOAR pentru BISERICĂ".
Dumnezeu să îl odihnească în pace, de-a dreapta SA!
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News