„Propunem constituirea unui grup internaţional pentru facilitarea ajungerii la un armistiţiu. Acest grup ar urma să fie format din organizaţii internaţionale precum Naţiunile Unite, Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)”, a declarat vineri Luigi Di Maio.
„Obiectivul este să lucrăm pas cu pas, spre exemplu prin armistiţii locale, prin operaţiuni de evacuare a civililor, prin crearea de noi coridoare umanitare securizate, astfel încât să obţinem forţa necesară pentru un armistiţiu general, iar ulterior pentru o pace durabilă, printr-un acord de pace veritabil”, a subliniat ministrul italian de Externe.
Iniţiativa Guvernului de la Roma intervine în contextul în care invazia militară rusă în Ucraina, lansată pe 20 februarie, a amplificat crizele energetică şi alimentară la nivel internaţional.
Aurescu: Acuzaţiile Rusiei privind transporturile de cereale din Ucraina - complet false
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a calificat drept "complet false" acuzaţiile Rusiei la ONU potrivit cărora Occidentul ar face cu Ucraina un schimb de tipul "cereale pentru arme".
Şeful diplomaţiei române a avut o intervenţie, joi, la New York, în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, la dezbaterea "Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale - conflict şi securitate alimentară". El i-a răspuns, în acest context, ambasadorului Federaţiei Ruse la ONU, Vasili Nebenzia.
"În ceea ce priveşte acuzaţiile Rusiei pe care tocmai le-am auzit în această sală că există o aşa-zisă 'înţelegere' între Occident şi Ucraina pentru a livra arme în schimbul cerealelor, permiteţi-mi să vă amintesc că nu este prima dată când Rusia face asemenea acuzaţii complet false. De exemplu, pe 1 mai, Ministerul Apărării rus a declarat că Ucraina exportă masiv cereale, folosindu-se de infrastructura rutieră, feroviară şi de transportul pe Dunăre din România, pentru a primi la schimb arme şi muniţie. Ministerul român al Apărării a negat prompt aceste declaraţii, calificându-le a fi o falsă şi grosolană manipulare a realităţii", a arătat Bogdan Aurescu.
Nebenzia vorbise anterior la dezbatere despre un aşa-zis schimb între Occident şi Ucraina.
"Faptul că am văzut cauza susţinută de oficialii occidentali de a creşte exporturile din Ucraina ne-a nedumerit. Este clar că situaţia privind foametea în Ucraina trebuie pusă între paranteze. Este o problemă care ar trebui să preocupe autorităţile de la Kiev, dar există o altă întrebare logică - anume unde merg aceste transporturi şi care este legătura lor cu nesiguranţa alimentară mondială? Din nou, aş vrea să îl întreb pe David Beasley (directorul executiv al UN World Food Programme - n.r.) dacă transporturile umanitare de cereale din Ucraina au trecut prin sistemul 'World Food' din februarie. Din câte ştim noi, răspunsul este nu, dar cerealele, dacă este să credeţi declaraţiile politicienilor occidentali şi relatări din media, sunt transportate din Ucraina prin sistemul feroviar şi pe Dunăre. Dar unde sunt transportate aceste cereale? Avem motive să bănuim că aceste cereale nu sunt folosite pentru a-i hrăni pe cei flămânzi din sud, ci sunt depozitate în diferite ţări europene. Astfel, din ce înţelegem noi, aşa plăteşte Ucraina pentru livrarea de arme", a susţinut diplomatul rus.
El a adăugat că ar exista un precedent în acest sens din 1918 şi le-a cerut oficialilor să comenteze "privind această versiune legată de cereale şi armament despre care mulţi experţi vorbesc, dacă pot respinge public această variantă şi dacă pot, în acelaşi timp, să explice cum aceste transporturi ajută în crearea securităţii alimentare".
La rândul său, ambasadorul Uniunii Europene la ONU, Olof Skoog, a reacţionat la declaraţia părţii ruse.
"Ce am auzit azi din partea Rusiei legat de o schemă a Occidentului, de schimb de tip 'cereale pentru arme' este încă un element pe o lungă listă de dezinformări", a spus Skoog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News