„Nu sunt deloc îngrijorat”, a declarat joi Giuseppe Conte, cu o zi înainte de a răspunde întrebărilor procurorilor. „Vom vorbi vineri și le voi transmite toate informațiile de care dispun”, a adăugat acesta, potrivit agenției italiene de știri Ansa.
Nici premierul, nici ministrul sănătății Roberto Speranza și nici cel de interne Luciana Lamorgese nu sunt acuzați, ei fiind audiați în calitate de martori în ancheta declanșată după plângerile depuse de familiile victimelor strânse într-un grup numit „NOI Denunceremo” – „Noi vă vom denunța”.
Zece orașe au fost desemnate drept zone roșii și băgate în carantină pe 21 februarie, după confirmarea primelor cazuri, dar Bergamo, alături de Alzano Lombardo și Nembro și de restul Lombardiei, au intrat în carantină abia pe 8 martie.
Guvrnatorul regiunii, Attilio Fontana, și ministrul regional al sănătății, Giulio Gallera, au fost deja audiați de procurori. Autoritățile regionale dau vina pe guvernul de la Roma.
„Vrem să aflăm adevărul”
Grupul „NOI Denunceremo” a fost organizat în luna aprilie, pe Facebook, plângerile, în număr de peste 50, fiind depuse zilele trecute la procuratura din Bergamo.
„Nu am identificat vinovații în aceste plângeri, dar ieri am vorbit cu procurorul și am explicat că principalul nostru obiectiv este să aflăm adevărul”, a declarat Luca Fusco, președintele grupului, potrivit The Guardian.
Cetățenii mai cer procurorilor să investigheze presupusul eșec al autorităților
Dincolo de întârzierea măsurilor de carantină, cetățenii mai cer procurorilor să investigheze presupusul eșec al autorităților de a avertiza corect populația cu privire la riscul infecției, lipsa de echipament de protecție în spitale și deficiențele asistenței medicale acordate în timpul crizei.
Autoritățile regionale din Lombardia, ținta furiei Bergamo este cel mai lovit oraș din Italia, el înregistrând 13.600 de infecții și peste 3.000 de decese. Primarul crede însă că numărul real al morților provocate de coronavirus este de cel puțin două ori mai mare, scrie Libertatea. În întreaga regiune a Lombardiei, numărul deceselor confirmate se apropie deja de 16.500.
Prin comparație, regiunea vecină, Veneto, s-a descurcat mult mai bine în timpul crizei, numărul deceselor confirmate fiind de 1.961 în prezent. Ambele regiuni sunt conduse de membri ai partidului de extremă dreaptă Liga, al fostului ministru de interne de la Roma Matteo Salvini, acum în opoziție.
Criticile la adresa autorităților din Lombardia s-au transformat în furie
La sfârșitul lunii mai, după ce criticile la adresa autorităților din Lombardia s-au transformat în furie, La Stampa anunța că guvernatorul Attilio Fontana beneficia de escorta poliției.
Acesta a primit deja mai multe amenințări. Iar la Milano, cel puțin două mesaje pictate pe zidurile din oraș îl cataloghează drept „asasin”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News