Soția românului a fost, de asemenea, semnalată pentru obținerea nejustificată a acestor beneficii de cetățenie.
Carabinierii au raportat imediat cazul la Institutul Național de Securitate Socială (INPS) pentru a recupera banii: aproximativ 750 de euro pentru bărbat și 1.000 de euro pentru femeie.
Bărbatul, un cetățean român, se afla în arest la domiciliu, dar declarase că nu face obiectul măsurii preventive pentru a primi venitul de cetățenie. Din acest motiv, bărbatul în vârstă de 30 de ani a fost denunțat de carabinierii din Bagnolo Cremasco, în provincia Cremona. Astfel, el trebuie să răspundă pentru obținerea necuvenită a venitului de cetățenie.
De asemenea, soția sa, care declarase că este rezidentă în Italia de cel puțin zece ani, a fost și ea denunțată pentru aceeași infracțiune. Militarii au sesizat imediat INPS pentru recuperarea sumelor încasate în mod necuvenit (aproximativ 750 de euro pentru soț și 1.000 de euro pentru soție) și pentru retragerea venitului de cetățenie pe care aceștia îl primeau necuvenit din septembrie anul acesta, scrie tg24.sky.it.
Români arestați în Italia, după ce au cerut Venit de Cetățenie pentru 9.000 de români. Au încasat ilegal peste 20 de milioane de euro
În urmă cu câteva săptămâni, Garda Financiară din Italia a descoperit o rețea de români și italieni care a fraudat statul cu peste 60 de milioane de euro. Membrii rețelei au depus acte de obținere a venitului de cetățenie pentru nu mai puțin de 9.000 de oameni.
Agenții Gărzii de Finanțe din Italia au descoperit đi destructurat o întreagă rețea care facilita obținerea în mod ilegal a ajutorului social numit "reddito di cittadinanza". Prejudiciul în urma acestei escrocherii s-ar fi ridicat la 60 de milioane de euro, potrivit publicației TG Com 24.
În urma acțiunii autorităților, 16 persoane au fost arestate, printre care cetățeni români și italieni și nu mai puțin de 9.000 au fost denunțate. Totodată, au avut loc percheziții în provinciile Cremona, Lodi, Brescia, Pavia, Milano, Andria, Barletta și Agrigento.
Mecanismul funcționa astfel: cele 16 persoane care au fost arestate se prezentau la CAF (centrele fiscale care intermediază dosarele pentru obținerea subvenției) din provinciile implicate în anchetă și, cu codurile fiscale ale unor cetățeni români care nu au fost niciodată în Italia, declarau că sunt rezidenți în peninsulă de 10 ani și au dreptul de a depune cererea pentru Venitul de Cetățenie (reddito di cittadinanza).
Alți complici mergeau la poștă pentru a ridica cardurile pe care au fost decontate fondurile. În anchete similare, de exemplu, unii angajați ai Poștei au observat că utilizatorii care s-au prezentat nu știau deloc limba italiană și nici măcar despre ce era dosarul depus în numele lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News