Italia. Români, escrocherie de 20 de milioane de euro. Prinși după ce au folosit datele unei femei ucise

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

O bandă de români a pus la cale o escrocherie, prejudiciu adus statului italian fiind estimat la 20 milioane de euro. Conaționalii au fost descoperiți de Poliția Financiară din Cremona și Novara.

O escrocherie de milioane de euro la adresa statului a dus la arestarea a 16 persoane: acesta este rezultatul investigațiilor efectuate de poliția financiară din Cremona și Novara în luna noiembrie. În baza celor descoperite de anchetatori, suspecții ar fi solicitat și obținut Venitul de Cetățenie în mod ilegal. Anchetatorii au scos la iveală că peste 9.000 de persoane au fost procesate fără să îndeplinească calificările necesare pentru a obține măsura de sprijin.

"Au dat viață înșelătoriei", a explicat pentru Fanpage.it colonelul Cesare Maragoni, comandantul provincial al Poliției Finanțe Cremona. "Este o bandă formată din oameni de origine română. Fiecărui membru i-a fost încredințată o sarcină specifică: unii își procurau documentele necesare pentru formularea cererii, iar alții aveau contact cu funcționari care să furnizeze codurile fiscale. Alte persoane din grupul infracțional au avut sarcina de a ridica cardurile în oficiile poștale”.

 

Românii au folosit și datele unei femei ucise


Potrivit investigațiilor Fiamme Gialle, o parte dintre persoane nu știu cum au fost prelucrate datele lor. Polițiștii au dat de urma lor după ce au fost folosite datele și documentele unei femei ucise în 2013 la Pavia. Mulți alții, în depunerea cererii, indicaseră aceeași reședință. Nu doar aceeași stradă, ci și același număr de casă.

O situație improbabilă, a cărei absurditate a fost apoi confirmată de faptul că acești cetățeni - toți de origine română - nu aveau reședința în Italia. O cerință care, în depunerea cererii de obținere a Venitului de Cetățenie, este fundamentală. Pentru aprobarea cererii este de fapt necesar să fi avut domiciliul în Italia de cel puțin zece ani, dintre care ultimii doi continuu.

 

Videoclipurile postate pe TikTok de unul dintre suspecți


În ultima perioadă, înșelătoriile privind veniturile cetățeniei au crescut. Pentru a facilita aceste comportamente frauduloase, potrivit profesorului Paolo Balduzzi, profesor de economie publică la Universitatea Catolică, este mai presus de toate birocrația: „Birocrația exacerbează și facilitează minciuna în legătură cu cerințele”, explică el pentru Fanpage.it. „Acest lucru se face mai simplu de către oamenii care sunt obișnuiți cu acest tip de comportament”.

O teză confirmată și arătată de unul dintre suspecții operațiunii de poliție financiară de la Cremona și Novara. Femeia a postat pe TikTok mai multe fimulețe în care apărea numărând sute de bancnote.

 

Povestea Annei, voluntara a cărei cerere a fost respinsă

 

Potrivit profesorului Balduzzi, birocrația ușurează lucrurile pentru cei care comit acțiuni ilegale, în timp ce le complică pentru cei care ar avea dreptul la acestea. Și printre aceștia se numără și Anna, șomeră de doi ani și voluntară de la Aria 51 din Rozzano (Milano), un centru de ajutor pentru persoane în dificultate.

În ciuda faptului că a solicitat de două ori pentru venituri, de ambele ori a fost refuzată: „Prima dată ​​lipsea un document”, povestește ea pentru Fanpage.it. „Fiul meu l-a completat și am trimis înapoi totul, dar oricum a fost refuzat”.

Problema, potrivit fiului Annei, este că „se referă la situația veniturilor care este de 12.965 de euro, dar în realitate ISEE este de 6.263,45 de euro. La aceasta, însă, se adaugă bunurile mobile, bunurile imobiliare și alte elemente care formează indicatorul situației economice”.

Fiul Annei nu lucrează și amândoi trăiesc din pensia de invaliditate a femeii care este de 480 de euro: „Deși avem acte care atestă cât câștigăm, nu primim venitul. În depunerea cererii se dorește soldul bancar mediu care este media a tot ceea ce a fost depus în acest an, problema este că ei îl vor acum pe doi ani. Poate unul lucra cu doi ani înainte și deci nu aveți dreptul la venit”.

Singurul lucru de făcut pentru cei doi este să aștepte luna ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel