Libertatea a vizitat Campo Rom di Japigia, una dintre taberele autorizate, care rezistă din 2005 în sudul Italiei, în ciuda tendințelor extremiste cu privire la imigranți. 32 de familii își duc traiul în această tabără.
Spațiul lor este legalizat pentru că liderul comunității s-a angajat față de autoritățile locale să țină copiii la școală, dar și pentru că cei mai mulți dintre locuitorii de aici își câștigă pâinea cinstit.
Cei aproximativ 20 de copii care locuiesc aici, cu vârste între 6 și 15 ani, merg în fiecare zi la școală. După școală, ei stau până la ora 16.00 la centrul familial, unde primesc o masă caldă, se joacă alături de alți copii și sunt ajutați cu temele pentru acasă.
În vacanța de vară, copiii din tabăra numită Campo Rom di Japigia continuă să meargă la centrul familial, miercurea și vinerea, pentru a recupera materia pe care n-au prins-o în timpul anului școlar. Acasă vorbesc în română sau în limba romani și de aceea la școală le e dificil să țină pasul cu ceilalți copii care vorbesc nativ italiana.
Cum arată lumea adulților din tabără?
„Cine ne vede așa negri și că ne chinuim să descuiem o ușă la ora asta (6 dimineața – n.r.) zice că suntem infractori", spune un bărbat pe la vreo 30 de ani îmbrăcat în trening. Ceilalți patru din jurul său încep să râdă pe sub mustăți. „Taci, bă! Poate cobești dreacu și vine poliția peste noi", îi răspunde în glumă un bărbat în negru.
În afara celor șapte persoane angajate la cooperativă, restul trăiesc din munci precare la negru: vând fier vechi sau haine și încălțăminte la târgul de vechituri ce are loc în fiecare duminică, merg cu ziua la câmp, iar Ion, Tavică și Tudor cântă pe străzi și în restaurantele de cartier. Unii cerșesc pentru a câștiga un ban în plus când nu găsesc de muncă.
Siguranța că a doua zi nu vor veni buldozerele peste ei
Dar așa cum e ea, ca o caravană cu roțile retezate, care nu mai are unde merge, tabăra e tot ce au oamenii. E mai bine decât în casele abandonate, unde n-au curent, și, mai ales, aici nu stau cu sufletul la gură în fiecare noapte că pot fi evacuați dintr-o viață pe care nu reușesc să și-o înfiripe.
Ca efect al politicilor lui Mateo Salvini, vice-prim ministrul Italiei, mii de imigranți au fost alungați în ultimii ani din tabere excavate.
Ceea ce pentru alți oameni e de la sine înțeles, în tabără e un lux. Un exemplu simplu. Apa. În tabără, apa a devenit un bun de care pot beneficia gratis doar deplasându-se câțiva zeci de metri cu bidoane de plastic puse într-un căruț pentru bebeluși. După ce o fierb în oale de câțiva litri, o folosesc pentru gătit și pentru spălat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News