Majorările salariale vin în urma aprobării Legii Bugetului pentru anul 2024, care a fost adoptată pe 16 octombrie. Bugetul alocă aproximativ 7 miliarde de euro pentru reînnoirea contractelor funcționarilor publici.
În curând, vor avea loc întâlniri între confederațiile sindicale și ministrul administrației publice, Paolo Zangrillo, pentru a finaliza detaliile legate de aceste creșteri. Cu toate acestea, majorările salariale vor fi aplicate începând cu luna decembrie, fără a mai fi necesară o așteptare prelungită pentru acordurile de la Aran, agenția de negociere a serviciului public care negociază cu sindicatele.
Cine va beneficia de aceste majorări
Majorările salariale vor afecta aproximativ 1,5 milioane de angajați contractuali din administrația publică centrală, iar obiectivul este de a le extinde și la cei 670.000 de angajați din sectorul sanitar. Cu toate acestea, angajații și managerii din regiunile și autoritățile locale vor fi excluși.
Aceste administrații își plătesc reînnoirea contractelor din fonduri proprii, iar pentru a asigura angajaților lor același tratament ca cei din sectorul public, va trebui găsit spațiu în buget pentru a menține echilibrul financiar.
Ce înseamnă aceste creșteri salariale în cifre
Creșterile salariale variază în funcție de nivelul de vechime și de rolul angajaților. În cadrul ministerelor, acestea vor fi între 662 și 845,7 de euro brut pentru cei din prima treaptă a organigramei ministeriale, iar cadrele din zona a doua și a treia vor primi între 778,7 și 1.516,4 euro. În vârful piramidei administrației publice, majorările vor ajunge până la 1.939,7 euro.
În domeniul educației, care are peste 1,2 milioane de angajați, majorările vor depinde de vechime și rolul angajaților. Un profesor de liceu va primi între 829,2 și 1.228,1 euro, în funcție de vechime. Majorările variază și în funcție de nivelul școlar, de la licee la grădinițe și școli primare.
În sectorul sănătății, asistenții medicali și medicii vor primi între 657,6 și 1.516,4 euro.
Trebuie menționat că aceste cifre trebuie să țină cont de inflație, care se preconizează că va atinge cote ridicate în 2022 și 2023. Această creștere a inflației ar necesita peste 30 de miliarde de euro pentru a acoperi costurile, o sumă dificil de alocat în bugetul statului. Guvernul italian are în vedere începerea negocierilor pentru a aborda aceste aspecte, începând cu domeniile securității și sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News