Italia. Salvini, urmărit PENAL. Vot decisiv desfășurat luni

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Militanţii 'Mişcării 5 Stele' (M5S, antisistem) sunt chemaţi luni să se pronunţe online asupra unei proceduri judiciare care îl vizează pe ministrul de interne italian Matteo Salvini (liderul Ligii, de extrema dreaptă), o decizie care a făcut vâlvă în cadrul majorităţii guvernamentale, informează luni AFP. 

Votul online organizat între 09:00 GMT şi 18:00 GMT pe platforma 'Rousseau' a M5S a divizat puternic formaţiunea antisistem, aliata lui Matteo Salvini la putere, ai cărei lideri au indicat deja că aceasta ar putea duce de acum la o criză guvernamentală în cazul unui vot în defavoarea ministrului de interne.

Tribunalul miniştrilor (autoritatea competentă pentru membrii guvernului) din Catania (sud) a declanşat o procedură pentru 'sechestrare de persoane' împotriva lui Salvini, acuzat că a interzis timp de mai multe zile debarcarea a 177 de migranţi salvaţi în august de Diciotti, o navă a Gărzii de coastă italiene. Migranţii au fost în cele din urmă repartizaţi în mai multe ţări ale UE.

Decizia finală de a permite sau nu justiţiei urmărirea penală a ministrului revine totuşi unei comisii senatoriale care urmează să se reunească marţi şi apoi întregului Senat.

Alegerea M5S de a cere părerea aderenţilor săi, înainte de aceste voturi, a împărţit mişcarea antisistem - fondată pe principiile transparenţei, probităţii şi democraţiei participative - între cei 'puri şi duri', care consideră că nimic nu ar trebui să stea în faţa justiţiei, şi cei 'realişti', care apreciază că Salvini ar trebui să evite acest proces, exprimând temerea spargerii coaliţiei guvernamentale.

Polemica asupra acestui dosar s-a amplificat atât de mult în rândurile puterii încât şeful guvernului, Giuseppe Conte însuşi, vicepremierul său Luigi Di Maio şi ministrul transporturilor (toţi trei reprezentând M5S) s-au declarat dispuşi să fie urmăriţi penal, în semn de solidaritate cu Matteo Salvini.

Pe platforma 'Rousseau', întrebarea este formulată astfel: 'Întârzierea debarcării navei Diciotti pentru redistribuirea migranţilor în diferite ţări europene a fost întreprinsă pentru a apăra un interes de stat ?'

Votanţii sunt chemaţi să răspundă prin 'da', ceea ce ar însemna că ministrul de interne nu ar trebui să fie urmărit penal, sau un 'nu', care ar implica contrariul.

Pe blogul său, M5S, întotdeauna prompt în a condamna corupţii şi pe cei care încearcă să scape de justiţie, a încercat să justifice acest apel în faţa simpatizanţilor săi, motivând că scopul este de a evita ca un ministru să cadă sub incidenţa justiţiei. 'Cazul este diferit', deoarece nu este vorba de 'mită, înşelăciune sau de pieţe fraudate', ci de un ministru care a acţionat 'în exerciţiul funcţiunii şi nu pentru a comite acte în interesul privat şi personal', conform blogului.

Aceasta nu a împiedicat opoziţia de stânga să denunţe acest vot online ca pe o 'bufonerie', dreapta lui Silvio Berlusconi calificându-l drept o 'batjocură'.

Comediantul şi fondatorul M5S, Beppe Grillo, a ironizat la rândul său pe Twitter consultarea internă pe care o consideră formulată alambicat: 'Dacă votaţi "da" înseamnă "nu" şi dacă votaţi "nu" înseamnă "da"'.

În ceea ce-l priveşte pe Salvini, al cărui partid a crescut în sondaje la 32% din opiniile favorabile, s-a declarat duminică 'foarte liniştit', asigurându-şi partenerul de guvernare, care rămâne în urmă cu peste 10 puncte, că executivul nu va cădea, întrucât el 'şi-a dat cuvântul'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel