Italia. Seceta și lacurile deja în criză: "Anul 2023 va fi mai rău decât 2022, închis cu pagube de 6 miliarde de euro"

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Italia. Seceta și lacurile deja în criză: "Anul 2023 va fi mai rău decât 202,2 închis cu pagube de 6 miliarde de euro"
Italia. Seceta și lacurile deja în criză: "Anul 2023 va fi mai rău decât 202,2 închis cu pagube de 6 miliarde de euro"

Seceta, datele legate de cultivarea orezului sunt suficiente pentru a da primul semnal de alarmă la începutul anului: potrivit Coldiretti, anul acesta aproape 8 mii de hectare de orez nu vor fi plantate, ducând totalul la cel mai mic nivel din ultimii treizeci de ani: 211 mii de hectare. O cifră dramatică dacă ne amintim că anul trecut, anul cu cea mai călduroasă vară din toate timpurile în Europa, producția de orez a scăzut cu 30%.

Îngrijorarea este deja mare pentru că acest scenariu nu se referă doar la orez. La jumătatea lunii februarie, există deja toate dovezile pentru a prezice un an mai rău decât 2022.  

O perspectivă care, cu siguranță, nu privește doar Italia: potrivit MetOffice, serviciul meteorologic al Marii Britanii, temperatura medie globală până în decembrie este prognozată a fi peste medie, cu un interval de la + 1,08 °C la + 1,32 °C. Dacă această prognoză se confirmă, ar fi al zecelea an consecutiv în care temperaturile au depășit media cu cel puțin un grad.

În ciuda acestei tendințe, mai mult de 11% din apa de ploaie nu este încă colectată.

 

Italia contribuie cu 50% din întreaga producție de orez a UE

 

Revenind la orez, trebuie spus că, cu 1,5 milioane de tone pe an, Italia contribuie cu 50% din întreaga producție de orez a UE, pentru care este principalul furnizor. În Italia, 9 din 10 câmpuri de orez sunt concentrate în Lombardia, Veneto și Piemont, în nordul țării, unde a plouat cu 40% mai puțin decât media istorică, potrivit analizei Coldiretti pe baza datelor Isac CNR.

Secetă, datele legate de cultivarea orezului sunt suficiente pentru a da primul semnal de alarmă la începutul anului: potrivit Coldiretti, anul acesta aproape 8 mii de hectare de orez nu vor fi plantate, ceea ce duce totalul la cel mai mic nivel din ultimii treizeci de ani: 211 mii de hectare. O cifră dramatică dacă ne amintim că anul trecut, anul cu cea mai călduroasă vară din toate timpurile în Europa, producția de orez a scăzut cu 30%.

 

'Niciun ban de la guvern'. Alarmă din mediul rural: planul de combatere a secetei 

 

De la orez la alte culturi, scenariul nu se schimbă în ajunul sezonului de însămânțare 2023, cu un râu Po secat, care la Ponte della Becca (Pavia) se află la -3,3 metri peste nivelul apei, cu malurile reduse la plaje de nisip ca în timpul verii. Situația celui mai mare râu din Italia este reprezentativă pentru dificultățile cu care se confruntă toate celelalte cursuri de apă din nordul țării, marile lacuri având procente de umplere care variază de la 34% din Lacul Garda la 38% din Lacul Maggiore și la doar 21% din Lacul Como.

Datele cele mai dure sunt cele din nord-vest, în timp ce în sud, în special în Sicilia, în mod paradoxal, abundența precipitațiilor este cea care provoacă îngrijorare, după ce zonele rurale au ajuns sub ape, cu sere distruse, copaci prăbușiți și chiar recoltarea legumelor și a citricelor oprită în urma a 24 de fenomene extreme, inclusiv bombe de apă și furtuni de vânt, care au lovit insula în doar două zile, potrivit analizei Coldiretti, bazată pe datele din baza de date a European Severe Weather Database (Eswd).

 

Seceta, de la norii "însămânțați" cu sare la capcanele de umiditate: cum să depășim lipsa de apă

 

Temperaturile ridicate din nord amenință, de asemenea, să anuleze beneficiile aduse de căderile de zăpadă de care s-a bucurat în special nord-estul țării: în Alpi, topirea zăpezii are loc prea repede, ceea ce împiedică acumularea de rezerve și o alimentare profitabilă a cursurilor de apă. Același lucru este valabil și pentru Emilia Romagna. 

Producția "curată" de energie electrică este, de asemenea, penalizată, un prejudiciu enorm care se adaugă la cele suferite de agricultură. 

 

Anul 2023 va fi mai rău decât în 2022

 

Situația, continuă Coldiretti, este, prin urmare, mai gravă decât anul trecut, când s-a înregistrat o pierdere de cel puțin 6 miliarde de euro în recolte din cauza secetei. Cu râul Po secat - subliniază Coldiretti - o treime din masa Made in Italy este în pericol, deoarece este produsă în Valea Padului, unde se concentrează și jumătate din creșterea animalelor la nivel național.

De la grâul dur pentru paste la sosul de roșii, de la marile brânzeturi precum Parmigiano Reggiano și Grana Padano la cele mai prestigioase mezeluri, precum Prosciutto di Parma sau Culatello di Zibello, până la fructe și legume, producția din Valea Po - continuă Coldiretti - reprezintă bijuteria coroanei mâncării Made in Italy în Italia și în lume.

"În fața schimbărilor climatice, este necesar să se pună în aplicare un plan pentru rezervoare pentru a combate seceta și pentru a crește colectarea de apă de ploaie, care astăzi este de doar 11%", a declarat președintele Coldiretti, Ettore Prandini, subliniind că "împreună cu Anbi și cu subiecți publici și privați, am pregătit o serie de intervenții imediat implementabile care garantează apa pentru utilizări civile, pentru producția agricolă și pentru a genera energie curată. O intervenție necesară”, conform Il Messaggero.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

28 noi 2024, 14:12 in Știri
Ce salariu are Călin Georgescu
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel