Italia: Slujbă de pomenire la Florența pentru „cei invizibili“, precum Constantin și Viorica: morți de frig, greutăți și singurătate

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Biserica  Sant'Egidio din Florența i-a comemorat „pe cei invizibili“: morți de frig, de greutăți și de singurătate. Între cei 11 decedați s-a auzit și numele a doi români, Constantin și Viorica.

Liturghie la biserica Sant'Egidio din Florența pentru cei 11 oameni ai străzii din oraș care nu au reușit să se salveze în ultimul an.
 
În cele mai bune cazuri, doar o notă de subsol anunță dispariția lor. Și totuși, sunt vieți, nume, povești. Le vedem adesea pe trotuare, trecem pe lângă ele, dar abia le observăm. Noi le spunem vagabonzi, dar ar fi mai bine să le spunem persoane fără adăpost. Vieți de privațiuni, fără hrană și fără afecțiune. Bărbați și femei, copleșiți de viață, care mor adesea așa, în indiferența generală.

Nu și pentru Comunitatea Sant'Egidio, care duminica trecută a organizat o slujbă în memoria persoanelor fără adăpost care și-au pierdut viața la Florența și în împrejurimi în ultimul an. Numai între 2021 și 2022, potrivit Sant'Egidio, 11 dintre ei au plecat la ceruri: morți după ce au fost internați în spital, sau pe stradă, într-un adăpost, sau striviți într-un tomberon de gunoi.

Slujbă de pomenire la Florența pentru „cei invizibili“, precum Constantin și Viorica: morți de frig, greutăți și singurătate

 

Cum este cazul lui Mohamed, un somalez în vârstă de 20 de ani, găsit mort la 28 martie anul trecut în interiorul unui container al unei companii de recuperare a hârtiei din Empoli. Probabil că a adormit într-o pubelă de reciclare și a murit în timpul colectării și transportului hârtiei.  Pentru el, nici măcar o înmormântare, nici măcar o despărțire.

Numele lor au fost citite la altar, în fața credincioșilor. Nume, povești, chipuri care nu mai sunt acolo. Din păcate nu s-a putut da de urma numelui tuturor: vieți invizibile, nume necunoscute. 

În timpul slujbei de la biserica Santa Margherita din Santa Maria dei Ricci, pe Via del Corso, a fost amintit și Constantin, un român în vârstă de 30 de ani, a fost găsit fără viață în Arno, în porțiunea dintre Ponte alla Carraia și iazul Santa Rosa, pe 21 iulie.

Și lista continuă: Viorica, o moldoveancă de 45 de ani. Era o femeie educată, avea o diplomă universitară și vorbea șase limbi străine. Avusese o viață dificilă care o făcuse să se izoleze tot mai mult cu durerea și cu pisicile ei. A murit pe 15 iulie la spital, după ce a dormit ani de zile într-o baracă de lemn în grădina din Careggi.

Vezi mai multe detalii despre Viorica: Italia. Parcul din Florența unde a locuit Viorica îi va purta numele. Femeia a murit la 45 de ani, singură și părăsită

„Aceste persoane fără adăpost sunt oameni“, a comentat Michele Brancale de la Comunitatea Sant'Egidio, potrivit căruia „din stradă se poate ieși, iar cea mai bună cheie este să stabilești o relație individuală cu o persoană fără adăpost, să ai grijă de ea și să o urmărești pe drumul ei“.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel