„Oferirea de bani unui funcționar public nu este întotdeauna o infracțiune: depinde de situație și mai ales de suma propusă pentru a-l înmuia”. Așa reiese, pe scurt, din sentința pronunțată ieri de Judecătoria Tivoli din Italia care l-a achitat pe șoferul român de camion de acuzația de instigare la corupție pentru că „fapta nu există”. Bărbatul, cu domiciliul în Sacrofano, a fost acuzat după un eveniment petrecut la data de 29 iulie 2018 de-a lungul Via Tiberina, pe teritoriul municipiului Riano.
În jurul orei 13.00, șoferul român a fost observat de o patrulă a Poliției Locale apropiindu-se de o tânără prostituată de-a lungul drumului provincial. Camionul l-a parcat pe marginea drumului, iar șoferul român s-a retras împreună cu femeia. După ce a consumat actul sexual s-a întors la vehicul. Acolo îl așteptau deja doi agenți ai Poliției Provinciale cu două procese verbale și tot atâtea sancțiuni administrative, una pentru parcare într-o zonă interzisă și alta pentru că a apelat la serviciile contra-cost ale unei prostituate, faptă interzisă printr-o ordonanță de primarul din Riano.
„Nu mă distrugeți, închideți ochii”
În acel moment, șoferul camionului și-a pierdut literalmente capul, a scos din buzunar o bancnotă de 50 de euro și a oferit-o polițiștilor: „Nu mă distrugeți, închideți ochii”, au fost cuvintele șoferului român către cei doi ofițeri.
Astfel, pe lângă amenzi, românul de 46 de ani s-a trezit și cu o plângere pentru instigare la corupție a unui funcționar public.
Colegiul Penal al Judecătoriei din Tivoli condus de Nicola Di Grazia - alături de judecătorii Adriana Mazzacane și Sergio Umbriano - a respins cererea de pedeapsă de doi ani și 8 luni închisoare a procurorului din Tivoli, conform prevederilor din Secția a VI-a a Curții de Casație în sentința cu numărul 1935 pronunțată la 19 ianuarie 2016. Este vorba de o hotărâre care susține că „lipsa de seriozitate a ofertei și, în consecință, neadecvarea conduitei de a prejudicia sau pune în pericol obiectul juridic al dispoziției înlătură relevanța penală a faptei”.
Pe scurt, suma oferită de șoferul camionului - 25 de euro pentru fiecare dintre cei doi polițiști - a fost atât de mică încât nu putea fi considerată potențial jignitoare, mai ales că faptul s-a petrecut pe o stradă publică și protagonistul a fost supărat de posibilele consecințe ale amenzii pentru că s-a izolat cu prostituata.
Curtea, în 2016: „Oferirea a 100 de euro unui polițist nu este infracțiune”
Sentința pronunțată ieri de Tribunalul din Tivoli este inspirată de sentința cu numărul 1935 pronunțată la 19 ianuarie 2016 de Curtea Supremă.
În acea cauză, judecătorii supremi au fost nevoiți să judece un șofer găsit la volan în stare de ebrietate - după producerea unui accident - care, pentru a evita sancțiunea penală prevăzută de Codul Rutier, a oferit o bancnotă de 100 de euro unui polițist rutier. Curtea și-a orientat decizia pe unul dintre principiile cardinale ale sistemului penal sau așa-numitul „principiu al ofensivității” conform căruia „judecătorul de fond trebuie să verifice dacă conduita obiect al litigiului este efectiv și concret periculoasă sau de natură de a prejudicia sau pune în pericol un bun juridic protejat”.
Judecătorii arată că „în scopul integrării infracțiunii prevăzute la art. 322 din Codul penal (instigarea la mită) este necesar ca oferta să fie caracterizată de o seriozitate adecvată și să poată perturba psihologic funcționarul public. Seriozitatea ofertei trebuie evaluată în funcție de condițiile ofertantului precum și de împrejurările de timp și loc în care are loc episodul”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News