Italia. ŞOMAJ pentru badante, bone şi menajere. Condiţii pentru obţinerea indemnizaţiei NASpI

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Legislația Naspi pentru lucrătorii casnici, îngrijitori, bone și, în general, pentru lucrătorii casnici, a fost recent modificată de INSP cu circularul din 27 noiembrie în urmă cu doi ani.

Cu această circulară, de fapt, Institutul a redefinit pentru această categorie, inițial foarte penalizată, criteriile și cerințele pentru accesul la un nou șomaj, introdus prin Legea locurilor de muncă la 1 mai, notează theitaliantimes.it.

 

Bonusuri pentru asistență la domiciliu și îngrijitori Coronavirus

 

Conform ultimelor modificări din decretul relansării 2020, se așteaptă așa-numitul bonus pentru ajutor la domiciliu și pentru îngrijitori.

Așadar, să vedem ce s-a modificat în legislația privind noua indemnizație de șomaj Inps, cum să solicitați asistență pentru îngrijitori la domiciliu NASPI 2020, calculul contribuțiilor plătite înainte de concediere valabil în scopul recunoașterii dreptului și a duratei indemnizației.

Vă reamintim că asistența și îngrijitorii de la Naspi 2020 sunt compatibili cu veniturile cetățeniei 2020.

 

Naspi 2020: extinderea cererii, decretul Cura Italia

 

Extensia de cerere pentru Naspi acasă și îngrijitori 2020: pentru a facilita depunerea cererilor de șomaj INPS 2020 NASpI și DIS-COLL, având în vedere situația de urgență epidemiologică de la COVID-19, pentru evenimentele de încetare involuntară a activității începând de la 1 ianuarie 2020 și până la 31 decembrie 2020, termenele sunt prelungite de la 68 la 128 de zile.

În plus, din nou, ca urmare a decretului Cura Italia, cererile NASpI și DIS-COLL depuse după termenul obișnuit și fără a aduce atingere începerii serviciului începând cu 68 de zile de la data încetării involuntare a relației de muncă.

Termenele de depunere a cererii de stimulare la angajare independentă în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) din Decretul legislativ nr. 22 din 2015, precum și termenele limită pentru îndeplinirea obligațiilor menționate la articolul 9 alineatele (2) și (3), menționate la articolul 10 alineatul (1) și menționate la articolul 15 alineatul (12) din același decret legislativ.

 

Noul NASPI 2020: Șomeri lucrători casnici și îngrijitori

 

NASPI este noua indemnizaţie de șomaj pentru lucrătorii casnici, care se oferă tuturor angajaților care își pierd locul de muncă involuntar.

Această subvenție universală a fost introdusă odată cu reforma muncii, CD. Jobs Act de Renzi, care a redefinit și reorganizat legislația privind plasele de securitate socială și șomajul NASpI 2020.

Concret, decretul legislativ din 4 martie 2015 n. 22, care conține „Dispoziții pentru reorganizarea legislației privind rețelele de securitate socială în cazul șomajului involuntar și relocarea lucrătorilor șomeri, în aplicarea legii din 10 decembrie 2014, nr. 183", publicat în Monitorul Oficial n. 54 din 6 martie 2015, au stabilit noile reguli pentru protecția lucrătorilor împotriva șomajului prin instituirea prestației de Asigurări sociale pentru noua forță de muncă.

Această prestație este concepută pentru a oferi asistență veniturilor angajaților care își pierd în mod involuntar locurile de muncă și pentru a înlocui ASPI și mini ASPI.

 

Cerințe / Condiţii pentru îngrijitori de serviciu Naspi 2020


Odată cu intrarea în vigoare, anul trecut, a reformei muncii cu așa-numita Legea locurilor de muncă a fost modificată începând cu 1 mai anul trecut, prestația de șomaj pentru lucrătorii care își pierd în mod involuntar locul de muncă.

Inițial, INPS, cu circularul 94 din 12 mai 2015, a definit cerințele pentru accesarea noii prestații de șomaj universale, NASPI, prin stabilirea a 3 condiții de acces.

1) concediere involuntară;
2) Contribuție plătită: cel puțin 13 săptămâni de contribuții plătite în ultimii 4 ani;
3) A fi lucrat cel puțin 30 de zile din cele 12 luni anterioare evenimentului de șomaj și, prin urmare, pierderea locului de muncă.

Din această primă interpretare, situația lucrătorilor casnici era deja foarte complicată, deoarece pentru această categorie, este foarte dificil să se calculeze zilele efective de lucru, deoarece angajatorii, adică familiile, comunică doar orele către INPS. Lucrezi în timpul săptămânilor și nu al zilei, deci două zile de 4 ore fiecare sunt echivalente cu 1 zi de 8 ore de muncă.

INPS s-a gândit întotdeauna să pună lucrurile în ordine cu o circulară la sfârșitul lunii iulie, cu condiția ca doar pentru lucrătorii casnici, cerința NASPI să fie legată nu de zile, ci de orele lucrate. Prin urmare, reformularea numărului 3 , devine specific: „A fi lucrat cel puțin 5 săptămâni în ultimele 12 luni înainte de concediere, cu un minim de ore lucrate pentru fiecare săptămână egală cu 24 de ore”.

În ciuda eforturilor, totuși, chiar și această nouă reinterpretare a lucrătorilor casnici din NASPI a tăiat automat din noua prestație de șomaj aproximativ o treime din ajutoarele de la domiciliu, îngrijitorii, bone, majordomii, chelnerii tocmai pentru că cel puțin 300.000 de lucrători lucrează mai puțin de 24 de ore pe săptămână, generând în consecință, o discriminare substanțială și nedreaptă împotriva lucrătorilor cu jumătate de normă.

O rezoluție parțială a problemei, sosită în cele din urmă cu ultima circulară INPS din 27 noiembrie anul trecut, cu care Institutul clarifică că a treia cerință NASPI pentru îngrijitori, și anume cea a celor 30 de zile lucrate în ultimele 12 luni, poate fi luată în considerare dacă există cel puțin 5 săptămâni de contribuții plătite, deci nu mai este necesar să se calculeze orele, ci săptămânile lucrate atât cu timp parțial, cât și cu normă întreagă.

Prin urmare, cerințele NASPI 2020 pentru ajutoare la domiciliu, îngrijitori și bone de copii sunt:

- Concediere involuntară;
- Au plătit cel puțin 13 săptămâni de contribuții INPS în ultimii 4 ani;
- După ce au lucrat cel puțin 5 săptămâni în ultimele 12 luni, așadar, dacă, de exemplu, menajera lucrează 80 de ore pe o perioadă de 3 luni și 24 de ore sunt orele necesare pentru a face o săptămână de contribuții, împărțiți 80 cu 24 = 3, 33 de săptămâni de contribuții rotunjite până la 4. 4 sunt, prin urmare, săptămânile de contribuții plătite de angajată în trimestrul respectiv.

În consecință, trebuie să existe cel puțin 5 săptămâni de contribuții plătite în ultimele 12 luni înainte de concediere, astfel că menajera din exemplu mai are nevoie de o săptămână pentru a îndeplini cerința de 30 de zile de muncă efectivă.

 

Ajutor, îngrijitori și bone la domiciliu NASPI 2020: Cum se calculează suma?

 

Măsura prestației de șomaj pentru lucrătorii casnici, adică suma lunară NASPI datorată ajutorului la domiciliu, îngrijitorilor și bonelor, este calculată nu pe baza salariului lunar, ci pe contribuțiile plătite înainte de evenimentul de șomaj, care rezultă de obicei. mai mic decât salariul total primit.În scopuri NASPI, prin urmare, este necesar să se țină seama de salariul convențional pentru lucrătorii casnici, deoarece noile sume 2020 nu au fost încă actualizate, îl vom folosi pe cel al anului precedent, așa cum se arată în tabelul de mai jos.

 

Exemplu durata și cantitatea de îngrijitor NASPI:

 

Dacă, de exemplu, un îngrijitor lucrează 30 de ore pe săptămână timp de 12 luni, acestea corespund la 52 de săptămâni de contribuții plătite. Dacă salariul ei convențional este de 5,07 euro, 4,3334 reprezintă săptămânile medii dintr-o lună și 30 de ore pe săptămână, îngrijitorul are dreptul la următorul salariu: 5,07 x 30 x 4,334 = 659,11 euro.

În cazul în care același îngrijitor își pierde locul de muncă, prin urmare, va avea dreptul la o indemnizație Naspi egală cu jumătate din numărul de săptămâni de contribuții plătite, adică 26 de săptămâni, egală cu 6 luni și plătită la 75% din salariu, sumă care a fost redusă din 2016 cu 3% pe lună începând cu 91 de zile.

 

Cum se aplică pentru lucrătorii casnici NASPI 2020?

 

Cum și unde apare cererea NASPI 2020 pentru asistenți și îngrijitori la domiciliu? Pentru a solicita șomaj Naspi, colaboratorul intern trebuie să depună o cerere specifică în format electronic INPS în termen de 68 de zile de la data încetării relației de muncă + formularul SR163 INPS, folosind unul dintre următoarele canale:

- direct la INPS dacă au dispozitivul PIN INPS, adică datele de acreditare pentru accesarea serviciilor telematice ale Institutului

- contactând CAF și Patronati care vor trimite cererea gratuit în format electronic;

-  apelând la centrul de contact INPS la numărul de telefon gratuit 803 164 dacă sună de la telefon fix sau nu. 06 164 164 dacă de pe mobil.

Vă reamintim că indemnizația Naspi INPS este plătită cu condiția ca unul dintre cazurile de suspendare sau revocare a șomajului să nu se producă.

 

La cât se ridică sumele pentru îngrijitorii Naspi în 2020?

 

Noua sumă Naspi 2020 este egală cu 1.227,55 EUR, în timp ce valoarea maximă lunară a acestei despăgubiri, pentru care reducerea menționată la articolul 26 din Legea nr. 41 din 1986, nu poate în niciun caz să depășească 1.335,40 EUR pentru 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel