Nouă morți, mii de oameni evacuați, un număr necunoscut de dispăruți și încă 27.000 de persoane fără curent electric. Masacrul intemperiilor din Emilia Romagna nu întâmplător a fost definit de președintele regiunii, Stefano Bonaccini, drept un "nou cutremur", la doar câteva zile după aniversarea cutremurului din 2012. Inundațiile râurilor sunt înspăimântătoare, iar mâine, vineri, 19 mai, este în vigoare o alertă meteo roșie.
După inundațiile care au desfigurat orașe și comune mici, se tem alunecări de teren și alunecări de teren, în timp ce mașina de salvare nu s-a oprit niciodată și a lucrat neîncetat chiar și în timpul nopții, pentru că prioritatea este de a pune cetățenii în siguranță.
Alerta cod roșu pentru mai multe zone
Între timp, deși astăzi nu sunt așteptate precipitații abundente, se confirmă o alertă roșie pentru inundații de râuri și alunecări de teren în toată regiunea Romagna, în câmpiile din Bologna și Modena, precum și pe dealurile montane din centrul Emiliei și Bologna. Alertă portocalie pe câmpia și coasta Ferrara. Și școli încă închise. Ceea ce tocmai s-a încheiat a fost o altă noapte de salvare și de teamă.
În Ravenna, municipalitatea a cerut locuitorilor din unele zone să se mute la etaj din cauza noilor inundații. Faenza, Cesena și Forlì au fost, de asemenea, sub ape, precum și orașe mai mici; chiar și porticele de pe via Saffi din centrul orașului Bologna au fost inundate. Întreruperi de curent electric, linii telefonice scoase din uz, trenuri înclinate: în zonele interioare, angoasa este alimentată de izolare.
Salvare dramatică a unui bebeluș și a mamei lui: Ajutor, salvați-mi copilașul!
Imagini emoționante surprinse la Cesena. O femeie și un copilaș au fost salvați de pe o stradă acoperită de ape de câțiva locuitori din Cesena, care au ajuns la ei înot, după cum puteți vedea în clipul video postat mai jos.
Inundațiile au devastat orașe întregi. 23 de râuri au ieșit din matcă, 280 de alunecări de teren și peste 400 de drumuri au fost întrerupte. Există 41 de municipalități afectate de inundații și peste 20.000 de persoane strămutate, în special din provinciile Bologna, Forlì-Cesena și Ravenna. Realitatea a depășit cele mai proaste previziuni: în unele zone a căzut în 36 de ore mai multă ploaie decât media întregii luni mai.
23 de cursuri de apă s-au revărsat până acum din cauza vremii nefavorabile. Nu mai puțin de 13 au depășit nivelul maxim de avertizare 3. O situație care a provocat inundații în 41 de comune din regiune. Iată harta cu datele hidrometrice de debit și nivel observate în ultimele 48 de ore.
Ferrari donează un milion de euro pentru urgența provocată de inundații
Ferrari donează un milion de euro Agenției pentru Siguranță Teritorială și Protecție Civilă din regiunea Emilia-Romagna, alăturându-se astfel campaniei regionale de strângere de fonduri. Fondurile vor fi utilizate, cu coordonarea autorităților teritoriale, în favoarea populației locale afectate de inundațiile din ultimele zile, cu un accent deosebit pe proiecte de recuperare a mediului și de gestionare a instabilității hidrogeologice.
"În vremuri dificile, Ferrari a fost întotdeauna alături de comunitatea sa", a declarat Benedetto Vigna, CEO al Ferrari. "Am vrut să dăm un răspuns concret și imediat la nevoile cele mai urgente ale populației din Emilia-Romagna, care a fost încercată de un grav dezastru ecologic. Cu coordonarea autorităților locale, cărora le mulțumim din suflet pentru munca neobosită depusă în aceste ore, acest ajutor va aduce alinare și un semn tangibil al solidarității întregii familii Ferrari".
Alertă roșie în Emilia Romagna și mâine, 19 mai
Deși vremea rea dă un scurt răgaz în aceste ore, mâine, 19 mai, va fi în continuare alertă meteo roșie pentru Emilia Romagna. Protecția civilă regională a emis, de fapt, o nouă alertă maximă pentru vineri pentru zona care include provinciile Ravenna, Forlì-Cesena, Bologna și Rimini. Sunt așteptate precipitații slabe, dar alerta se referă în principal la pericole hidrogeologice și hidraulice din cauza propagării inundațiilor care au loc deja în secțiunile de vale ale tuturor cursurilor de apă implicate, chiar dacă acestea se reduc treptat. De asemenea, alunecările de teren din zonele muntoase și de dealuri continuă să provoace mari îngrijorări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News