Italia taie șomajul muncitorilor concediați dacă aceștia nu au contribuit suficient la locul de muncă

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Din 1 ianuarie 2025, în Italia se aplică noi restricții pentru accesul la indemnizația de șomaj (NASpI). Autoritățile motivează că muncitorii care nu sunt stabili și se săturau de un anumit loc de muncă nu se mai prezentau la job și obligau astfel companiile să îi concedieze, iar aceștia puteau beneficia de ajutor de șomaj. Absența de la locul de muncă va fi de asemenea pedepsită de codul muncii.  

Conform legislației în vigoare, indemnizația de șomaj (NASpI) nu se acordă în cazul demisiilor voluntare. Totuși, mulți angajați care demisionau de la un prim loc de muncă, iar apoi erau concediați rapid de la al doilea loc de muncă beneficiau de ajutor de șomaj, chiar dacă lucrau doar câteva zile. Statul italian a decis să schimbe acest lucru. 

Astfel, noua reglementare vizează angajații care își dau demisia voluntar de la o companie și ulterior își găsesc un alt loc de muncă. În cazul concedierii de la acest al doilea loc de muncă, legea prevede că "cetățenii vor putea solicita indemnizație de șomaj doar dacă demisia anterioară a avut loc în cele 12 luni anterioare încetării involuntare pentru care se solicită indemnizația”. De asemenea, pentru a beneficia de NASpI, angajații trebuie să fi acumulat cel puțin 13 săptămâni de contribuții la noul angajator.

Pe scurt, asta înseamnă că de la 1 ianuarie 2025, angajații care au demisionat voluntar în ultimele 12 luni vor putea primi indemnizația de șomaj NASpI doar dacă au lucrat cel puțin 13 săptămâni la următorul loc de muncă înainte de a fi concediați. 

NASpI: noutăți legislative

Guvernul a introdus noi măsuri pentru a combate abuzurile asupra NASpI. Acestea sunt direcționate împotriva angajaților care, deși decid să încheie raportul de muncă, evită să își prezinte demisia și determină angajatorul să îi concedieze pentru a nu pierde indemnizația de șomaj. În aceste situații, INPS este forțat să plătească indemnizații nejustificate.

Printr-o nouă prevedere introdusă în Legea bugetului, executivul a consolidat barierele pentru a preveni strategiile care favorizează acest tip de comportament.

Începând cu 1 ianuarie 2025, angajații care și-au dat demisia voluntar de la un loc de muncă „pe perioadă nedeterminată” în ultimele 12 luni vor avea dreptul la NASpI în cazul concedierii de la un nou loc de muncă doar dacă au acumulat cel puțin 13 săptămâni de contribuții la noul angajator. Această măsură se aliniază cu articolul 19 din proiectul de lege privind ocuparea forței de muncă, care stipulează că un raport de muncă „va fi considerat încheiat din voința angajatului, fără necesitatea unei demisii online, după 16 zile de absență nejustificată”.

Abuzurile și impactul lor

Mulți angajați presează companiile să îi concedieze pentru a putea primi indemnizația de șomaj pe o perioadă de doi ani. În unele cazuri, aceștia adoptă această practică în mod sistematic pentru a obține ajutorul de șomaj, iar după ce primesc indemnizația, continuă să lucreze la negru sau se mută în străinătate pentru un nou loc de muncă. Companiile sunt, de asemenea, obligate să plătească către INPS o contribuție pentru șomaj, care poate ajunge la 2.000 de euro.

Când angajatorii refuză aceste solicitări, angajații recurg adesea la absențe nejustificate, știind că, după 16 zile, se activează concedierea disciplinară, care permite accesul la NASpI.

Noua normă prevede că, din a 17-a zi de absență nejustificată, raportul de muncă va fi considerat încheiat din voința angajatului, iar acesta nu va mai avea dreptul la indemnizație, iar angajatorul nu va mai plăti penalități. Modificările legislative țintesc astfel „abuzatorii în serie” ai NASpI, care vor putea primi indemnizația doar dacă au lucrat timp de cel puțin patru luni după demisie.

Ce este NASpI și cine poate beneficia

Noua Asigurare Socială pentru Ocupare (NASpI) este o indemnizație lunară de șomaj, introdusă prin Decretul Legislativ nr. 22 din 4 martie 2015, și este acordată la cererea beneficiarului.

NASpI se acordă angajaților cu contract de muncă care și-au pierdut locul de muncă în mod involuntar, inclusiv:

-ucenicilor, membrilor cooperatori cu contract de muncă subordonat în cadrul cooperativelor respective, personalului artistic cu contract de muncă subordonat, angajaților pe durată determinată din administrația publică.

Indemnizația NASpI se acordă începând cu:

-a opta zi de la data încetării raportului de muncă, dacă cererea este depusă în termen de opt zile;

-ziua următoare depunerii cererii, dacă aceasta este prezentată după opt zile, dar în termenele prevăzute de lege;

-a opta zi de la încheierea perioadei de maternitate, boală sau accident de muncă, dacă cererea este depusă în acest interval.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel