Europa se confruntă cu o creștere bruscă a prețurilor la energie electrică, în parte din cauza cererii puternice, la care se adaugă temerile legate de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia și de nivelurile scăzute de depozitare a gazelor, ceea ce a dus la creșterea vertiginoasă a facturilor consumatorilor.
Guvernele din întreaga Europă caută modalități de atenuare a creșterilor de prețuri pentru a ajuta familiile și industria. citeste mai mult
"Cred că guvernul va merge în această direcție", a declarat Giancarlo Giorgetti când a fost întrebat dacă Roma va majora impozitul pe profit pentru astfel de companii, așa cum a făcut în 2008, când a avut loc o creștere a prețului petrolului.
"Profiturile suplimentare trebuie să contribuie cumva la impozitarea generală pentru a permite luarea de măsuri pentru a-i ajuta pe cei mai puțin avuți", a spus Giorgetti la o conferință de presă.
Liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, care și-a reiterat sprijinul pentru reintroducerea energiei nucleare, a cerut celei mai mari companii de utilități din Italia, Enel, să facă mai mult pentru a ajuta la plata facturilor la energie. "Sperăm ca Enel să simtă responsabilitatea socială că obține marje nebănuite... ar trebui să își pună mâna pe inimă și să dea înapoi o parte din profituri familiilor și companiilor", a declarat el în cadrul aceleiași conferințe de presă.
Enel a declarat miercuri că a vândut la termen energia pe care o produce, ceea ce înseamnă că prețurile plătite acum de clienții săi se bazează pe costul energiei stabilit cu cel puțin 12 luni în urmă. "Cu siguranță, compania nu obține profituri suplimentare din cauza actualei crize energetice", a declarat un purtător de cuvânt al Enel, adăugând că majorarea prețului la gaze a afectat în mod negativ companii precum Enel, care au cumpărat gaze pentru a produce energie.
Enel este una dintre cele mai mari companii de energie verde din lume.
Companiile care au beneficiat de creșterea prețurilor trebuie să împartă profiturile cu societatea
Draghi a declarat luni că societățile care au beneficiat de creșterea prețurilor ar trebui să împartă profiturile cu societatea.
Salvini l-a îndemnat pe Draghi să pregătească un pachet suplimentar de împrumuturi pentru a îndulci facturile la energie și pentru a ajuta companiile ale căror afaceri sunt afectate de o creșterea infecțiilor cu coronavirus.
"I-am cerut lui Draghi să facă un efort extraordinar pentru a sprijini companiile și a le ajuta să facă față costurilor energiei", a spus Salvini.
În remarcile făcute la începutul acestei săptămâni, Salvini a cerut o creștere a deficitului în valoare de cel puțin 30 de miliarde de euro.
Roma a cheltuit deja peste 8 miliarde de euro în total din iulie pentru a limita creșterea facturilor la energie.
În octombrie anul trecut, Spania a declarat că majorarea costurilor cu energia electrică avantajează în mod nedrept companiile energetice și a propus o recuperare a profiturilor, pentru ca apoi să revină asupra unora dintre măsuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News