Primele două nave care transportă aproximativ 40 de migranți urmează să plece din Italia către portul albanez Shengjin, marcând astfel reluarea transferurilor prevăzute de protocolul bilateral semnat între Italia și Albania. Potrivit planului guvernului condus de Giorgia Meloni, migranții vor fi plasați în centrul din Gjader, transformat în Centru de Reținere pentru Repatriere (CPR), în urma unui decret adoptat recent de Consiliul de Miniștri. Cu o capacitate actuală de 48 de locuri și cu obiectivul de extindere la 140, centrul va găzdui persoane care au primit deja ordin de expulzare din Italia.
Aceasta este prima implementare practică a planului de externalizare a unei părți a sistemului de gestionare a migrației către Albania, un proiect puternic criticat de ONG-uri și opoziție. Un al doilea centru din Shengjin ar urma să funcționeze ca punct de identificare, însă rolul său rămâne deocamdată neclar. Planul, anunțat cu fast în toamna anului trecut, a fost blocat în repetate rânduri de hotărâri judecătorești care au suspendat detenția migranților, trimițând dosarele către Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Pentru a depăși aceste obstacole, executivul italian a modificat prin decret-lege regimul juridic al centrelor albaneze, încadrându-le oficial în categoria detenției administrative.
Transferul a fost amânat din cauza a două revolte izbucnite în centrul de la Brindisi
Transferul planificat pentru 10 aprilie a fost amânat din cauza a două revolte izbucnite în centrul de la Brindisi, unde mai mulți migranți s-au opus selecției pentru deplasare. Potrivit unor surse, persoanele vizate sunt considerate „periculoase din punct de vedere social”, dar nu prezintă vulnerabilități de sănătate sau psihologice. Inițial, Ministerul de Interne intenționa să efectueze transferul la 7-10 zile după finele lunii martie, dar complexitatea logistică a întârzierii a pus sub semnul întrebării eficiența și soliditatea întregului plan.
Criticile nu au întârziat să apară. Organizația ActionAid a solicitat abandonarea proiectului, acuzând utilizarea nejustificată a decretelor de urgență și ineficiența sistemului CPR – din care doar 10% dintre migranți au fost repatriați în 2023. Deputata Partidului Democrat Rachele Scarpa a ridicat la rândul său numeroase semne de întrebare după o vizită la centrul Gjader, unde cooperativa administratoare nu are încă proceduri clare de funcționare, scrie publicația Fanpage.
Planul lui Meloni e încă neclar
Mai multe aspecte rămân neclarificate, precum limbile vorbite de migranții transferați – ceea ce îngreunează medierea lingvistică –, lipsa protocoalelor de intervenție medicală sau a ghidurilor pentru cazuri de vulnerabilitate psihologică ori dependență. Activistele avertizează că în aceste condiții există riscul încălcării drepturilor fundamentale.
La sosirea în centrul Gjader, migranții urmează să fie supuși interviurilor individuale și examinărilor medicale, și li se va prezenta Carta Drepturilor. Totuși, numărul mediatorilor este insuficient, iar accesul la comunicarea cu familiile este limitat, în condițiile în care doar câteva telefoane sunt disponibile, iar costurile internaționale sunt mari. Deși în prezent acestea sunt acoperite de administrație, ele vor fi suportate din fonduri publice după semnarea noului contract. Durata maximă a detenției este de 18 luni, însă procedura de repatriere va trebui oricum reluată din Italia, ceea ce ridică semne de întrebare privind eficiența costurilor.
Asociațiile pentru drepturile omului avertizează că dacă centrele de reținere din Italia sunt deja criticate pentru lipsa de protecție, mutarea acestora în Albania ar putea agrava situația, prin reducerea controlului parlamentar și a accesului la justiție.
------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News