Dezastrul de la Muzeul Vaticanului, din Roma, s-a întâmplat în jurul prânzului. Într-o fracțiune de secundă, sub privirile stupefiate ale unor turiști pietrificați, care nu au putut să-l oprească și a doi gardieni, care în schimb au reacționat imediat, turistul și-a dezlănțuit furia pe exponatele din muzeu.
Bărbatul a fost imediat oprit, calmat și predat Jandarmeriei, conform unei proceduri interne foarte stricte. Conform dinamicii reconstituite de conducerea muzeului și datorită camerelor de luat vederi montate peste tot, episodul s-a încheiat din fericire fără prea multe pagube.
Turist american agresiv în Muzeul Vaticanului
Bărbatul, un turist american de vârstă mijlocie, de origine egipteană, a vrut să-l vadă pe Papă și, când i s-a spus că nu este posibil, s-a aruncat asupra unui bust și l-a trântit la pământ, deteriorându-l. Apoi, cel de-al doilea bust a căzut în timp ce alerga. Turistul a fost apoi blocat de către îngrijitorii muzeului, iar operele au fost aduse la laborator. "Sunt lucrări minore, două busturi de mici dimensiuni, iar acum experții cântăresc daunele și lucrează la recuperarea fragmentelor în vederea restaurării imediate".
După ce l-a adus pe turist la cazarma internă pentru a-l interoga și a-i lua datele personale exacte, așa cum se face întotdeauna în cazuri similare, jandarmeria l-a predat apoi autorităților italiene.
Șocul la Vatican pentru cele întâmplate a fost enorm
De câțiva ani a fost creat un sistem complex și sofisticat de supraveghere video pentru a facilita o siguranță maximă pentru vizitatori și pentru operele expuse, de o valoare imensă. În plus, îngrijitorii sunt supuși unor cursuri de perfecționare continuă și sunt cu toții foarte bine pregătiți pentru a face față chiar și celor mai complexe situații.
În trecut, înainte de pandemie, fluxurile enorme de vizitatori au stârnit în repetate rânduri mari îngrijorări, în special în rândul experților în artă și al ghizilor turistici. Unii dintre aceștia trăgeau un semnal de alarmă pentru siguranța operelor de artă, deoarece traseul muzeului, în unele pasaje, era impropriu pentru trecerea a mii și mii de oameni în fiecare oră.
Clădirea antică, în unele puncte este destul de îngustă și cuprinde potențiale riscuri. Cu Jubileul din 2025 la ușă și cu recuperarea turistică în plină viteză, aceleași temeri reapar. Poate și din acest motiv, potrivit celor aflate, Vaticanul consolidează sectorul de securitate în vederea Anului Sfânt, cu o reuniune programată pentru săptămâna viitoare, conform Il Messaggero.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News