La câteva săptămâni după operațiunea „Free Job” a Poliției de Finanțe din Rimini, care a făcut posibilă descoperirea unei agenții care a angajat ilegal 13 muncitori, polițiștii au demascat un hotelier român care folosea forța de muncă fără să o fi angajat. Investigațiile soldaților Grupului au implicat o unitate de cazare de trei stele din zona de nord a litoralului din Italia.
În cadrul controlului, au fost depistați nouă angajați care făceau curățenie generală în vederea sosirii turiștilor. Toți angajații români lucrau „la negru”. Din cele reieșite, reprezentantul legal de naționalitate română al firmei care gestionează hotelul nu a făcut contracte de muncă conaționalilor săi. Cercetările asupra personalului care muncea ilegal au mai scos la iveală că doi dintre aceștia erau beneficiari de venituri de cetățenie, în valoare de 1.050 de euro pe lună.
Românul, suspendat din activitate și amendat
Procesul-verbal a fost transmis Inspectoratului Teritorial de Muncă în scopul suspendării activității de întreprinzător a românului, având angajați muncitori „ilegali” în cuantum de peste 10% din totalul personalului prezent la momentul accesului. La procesul verbal s-a adăugat și o amendă care poate ajunge la maximum peste 100.000 de euro agravată de faptul că au angajați salariați care sunt deja beneficiari de venituri de cetățenie.
Cei doi lucrători care au beneficiat de subvenție, în schimb, au fost sesizați la INPS care a dispus suspendarea subvenției care ar fi putut costa statul italian 10.500 euro.
Români, escrocherie cu venitul de cetățenie în Italia
În urmă cu doar două săptămâni, au fost făcute cinci arestări în Italia după ce trei români și doi egipteni ar fi creat un prejudiciu trezoreriei de peste 21,5 milioane de euro. Odată cu ultimele cinci arestări, agenții din cadrul Poliției Financiare din Cremona și Novara au închis cercul maxi-operațiunii care a culminat în noiembrie anul trecut și care a permis destructurarea unei asociații infracționale conduse de români, menită să favorizeze veniturile de cetățenie către persoane lipsite de cerințele stabilite de lege. Sarcinile și funcțiile din cadrul asociației criminale au fost bine definite și conturate. Promotorii aveau sarcina de a procura documentele și numele compatrioților lor care nici măcar nu au pus piciorul în Italia.
Aceste documente au fost apoi predate, prin persoane de încredere, proprietarilor și angajaților centrelor de asistență fiscală și patronatelor conforme care au întocmit și completat documentația falsă care susține cererea. În total, au fost 29 de arestări. Ultimii care au ajuns în rețeaua militară financiară Cremona, condusă de colonelul Cesare Maragoni, și de colegii săi din Novara, la dispoziția judecătorului de instrucție al tribunalului din Milano Teresa De Pascale, au fost doi egipteni de 32 și 37 de ani cu domiciliul în Milano, un tânăr de 36 de ani din Milano, un român de 22 de ani care locuiește în Crema cu antecedente de fraudă și un român de 23 de ani care locuiește în Cremona cu antecedente de primire de bunuri furate, bătăi, violențe private și furt calificat, infracțiuni comise chiar de când era minor.
Potrivit rechizitoriului, cei cinci proaspăt arestați, în perioada aprilie 2020 – noiembrie 2021, „au prezentat 208 cereri pentru venituri de cetățenie și 311 pentru venituri de urgență românilor care nu au reședința în Italia. Suma primită ilegal de falșii beneficiari este în jur de 700.000 de euro. Doi dintre egiptenii arestați erau proprietarii Caf, cărora cei doi români le-au procurat documentația pentru a obține, în mod ilicit, contribuțiile prevăzute ale celor două măsuri de sprijin”.
Întreaga grupare, în puțin peste un an, a produs un prejudiciu trezoreriei de peste 21,5 milioane de euro, prin depunerea a peste 10.000 de cereri pentru venituri de cetățenie fără cerințele indicate de lege.
Din cercetări, după cum a subliniat judecătorul de instrucție, „reiese trasabilitatea deplină și sigură a suspecților, a multiplelor și repetate escrocherii privind obținerea necorespunzătoare a veniturilor cetățeniei și a veniturilor de urgență în favoarea unui număr mare de subiecți români. Rezultatul operațiunilor de percheziție și sechestru, analiza documentației pe hârtie și electronice și analiza criminalistică a datelor extrapolate de pe telefoanele mobile confiscate, coroborează pe deplin ipoteza de anchetă și față de cei mai recent suspecți, care au acționat după un modus operandi similar și coincide perfect cu cea constatată față de ceilalți destinatari ai măsurilor asigurătorii deja aplicate”.
------------------------------------
Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:
https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv
Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,
Echipa ȘtiriDiaspora
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News