Aceste măsuri vor intra în vigoare pe 10 ianuarie, conform decretului-lege care "introduce măsuri urgente pentru limitarea răspândirii epidemiei de COVID-19", adoptat în cadrul şedinţei de guvern prezidate de premierul Mario Draghi, notează AFP.
Până în prezent, pentru a lua trenul şi avionul era suficient să deţii un certificat sanitar "de bază", care se putea obţine în urma vaccinării dar şi a unui test negativ. Certificatul de vaccinare, denumit în Italia "green pass rinforzato" se obţine numai după un ciclu complet de vaccinare sau după vindecare. În Italia, certificatul de vaccinare este obligatoriu în prezent pentru anumite categorii profesionale, cum ar fi personalul sanitar şi forţele de ordine.
Totodată, guvernul italian a decis miercuri să elimine carantina de zece zile pentru cazurile de contact vaccinate sau vindecate. Cei nevaccinaţi vor trebui să respecte în continuare o carantină de zece zile. Această relaxare a regulilor privind carantina are ca scop prevenirea paralizării anumitor sectoare precum transportul, unde numărul mare de angajaţi aflaţi în carantină a determinat anularea multor trenuri, mai scrie sursa citată de Agerpres.
Incintele sportive vor trebui să respecte următoarele reguli privind ocuparea capacităţii: 35% în cazul celor acoperite şi 50% pentru cele în aer liber. Miercuri în Italia s-au înregistrat 98.020 de noi cazuri de contaminare.
Italia reduce la 4 luni administrarea dozei booster şi certificatul verde fără această doză va fi valabil 6 luni
Italia va începe din 10 ianuarie să administreze doza booster (supra-rapel) de vaccin anti-COVID-19 la patru luni după încheierea schemei de vaccinare din doua doze (sau după doza unică în cazul vaccinului Johnson&Johnson), faţă de termenul de şase luni din prezent, măsură decisă într-o încercare de a atenua răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, relatează agenţia EFE.
De asemenea, începând din februarie certificatul verde cu două doze de vaccin - obligatoriu în Italia pentru numeroase activităţi - va avea o valabilitate de numai şase luni, fiind astfel nevoie de doza booster odată ce a trecut acest termen.
Situaţia epidemiologică se agravează în Italia şi mai ales presiunea asupra spitalelor în urma creşterii numărului pacienţilor COVID-19. Această ţară trece printr-un nou val de infectări, în ultima raportare pentru 24 de ore fiind anunţate 24.883 de noi cazuri de COVID-19.
Comisia Europeană a decis marţi limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson), pentru a încuraja astfel vaccinarea cu doza a treia (doza booster sau de 'supra-rapel').
Această reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile între statele UE, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente) revenind fiecărui stat membru. Totuşi, Comisia Europeană recomandă statelor membre să aplice în general această regulă de nouă luni a valabilităţii certificatului verde fără doza booster.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News