Italia. Vaccinarea obligatorie pentru cei de peste 50 de ani, inclusiv pentru rezidenţii străini. Amenzi de până la 1.500 de euro

Mihaela Horchidan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Cetățenii din Italia, în vârstă de peste 50 de ani, sunt obligaţi să se vaccineze împotriva COVID-19, conform unei noi legi care a intrat în vigoare sâmbătă, informează DPA.

Potrivit noilor măsuri, cei care nu s-au vaccinat încă, au la dispoziție o perioadă de graţie până la sfârşitul lunii ianuarie pentru a face acest lucru.

De la 1 februarie, toţi cei care nu sunt vaccinaţi sau care nu au primit a doua doză sau o injecţie de rapel, deşi au avut ocazia să o facă, vor fi amendaţi cu 100 de euro.

Măsura va rămâne în vigoare până la 15 iunie şi se aplică tuturor rezidenţilor cu vârsta de peste 50 de ani, inclusiv cetăţenilor străini, astfel că noile restricții afectează și românii care trăiesc în Peninsulă.

Începând cu 15 februarie, cei din această categorie de vârstă vor trebui, de asemenea, să prezinte la locul de muncă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală şi, dacă nu pot face acest lucru, vor fi obligaţi să lucreze la distanţă.

Introducerea vaccinării obligatorii pentru persoanele în vârstă a stârnit numeroase nemulțumiri în țară, informează Agerpres.

 

Amenzi de până la 1.500 de euro pentru cei care nu respectă noile restricții

 

De asemenea, potrivit noilor măsuri, cetăţenii în vârstă de peste 50 ani din Italia care nu s-au vaccinat împotriva Covid-19, vor fi amendaţi cu 100 de euro, iar cei care încearcă să lucreze fără certificat verde sunt pasibili de sancţiuni cu sume între 600 şi 1.500 euro. 

În plus, cei care intră în magazine fără să prezinte cel puţin un test negativ, vor plăti o amendă de 1.000 de euro, potrivit noilor măsuri adoptate de guvernul ţării, relatează EFE, citată de Agerpres.

În contextul în care numărul infectărilor cu COVID-19 este în creștere, guvernul a extins obligativitatea vaccinării şi personalului universitar, indiferent de vârstă, având în vedere că personalul şcolar are deja această obligaţie de la mijlocul lunii decembrie, la fel ca personalul sanitar şi cel de securitate.


Vaccinarea obligatorie pentru cei de peste 50 de ani


Controalele vor fi realizate de angajaţi în cazul companiilor publice şi private, în timp ce la tribunale se va efectua de către personalul de securitate, iar în universităţi de responsabilii centrelor universitare.

Cei care lipsesc de la locul de muncă pentru că nu au certificat de vaccinare vor fi suspendaţi fără să fie plătiți. Cu toate acestea, ei îşi vor putea păstra locul de muncă până când se vor vaccina, deşi compania are dreptul după cinci zile să găsească înlocuitori.

Decretul de lege impune noi restricţii precum obligativitatea din 10 ianuarie a prezentării super-certificatului verde în mijloacele de transport, în hoteluri, la evenimente sau festivaluri; în condiţiile în care în prezent este solicitat doar pentru locurile de agrement şi în restaurante.

De la 1 februarie, certificatul de bază (care include şi un test negativ pentru COVID-19) va fi obligatoriu pentru a intra în centrele comerciale, care nu sunt alimentare sau farmacii - singurele locuri cu acces liber - precum şi în bănci, birouri publice sau poştă.

Circulaţia pe mijloacele de transport fără deţinerea certificatului verde este pasibilă de amenzi de între 400 şi 1.000 de euro, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel