Italia. Venit de cetățenie 2023: Cei „apți de muncă“ vor primi doar opt luni; cine refuză un post, pierde toate drepturile

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Noua versiune - încă neoficială - a legii propuse de guvernul Meloni conține câteva precizări suplimentare cu privire la modificările Venitului de cetățenie în 2023 și 2024. Doar opt luni pentru cei "apți de muncă", care vor trebui să urmeze cursuri de formare și să facă o "muncă utilă din punct de vedere social". Cine refuză un loc de muncă, va fi oprit la plată.

Noul proiect de lege a bugetului a confirmat modul în care se va modifica Venitul de cetățenie în 2023, începând să contureze și ce intenționează să facă guvernul Meloni din 2024. În primul rând, se confirmă faptul că anul viitor oamenii vor putea primi venitul de cetățenie pentru maximum opt luni.

Acest lucru este valabil pentru toată lumea, cu excepția gospodăriilor în care există persoane cu handicap, minori sau persoane cu vârsta de 60 de ani sau mai mult. Legea bugetului estimează că aproximativ 404.000 de gospodării, care primesc în medie 543 de euro pe lună, vor fi afectate de reformă - astfel că vor putea primi venitul doar timp de 8 luni. În schimb, 635 de mii de gospodării vor continua să o primească.

Italia. Venit de cetățenie 2023

 

De la 1 ianuarie 2024, Venitul de cetățenie va fi anulat definitiv. În plus, de la 1 ianuarie 2023, persoanele vor fi obligate să participe la cursuri de formare sau de reconversie profesională de șase luni.

Există însă și câteva aspecte neclarificate în proiect. Pe de o parte, de fapt, legea bugetului identifică "șomerii" ca fiind persoanele de peste 60 de ani, care vor putea beneficia de fapt de venitul de cetățenie timp de 12 luni. Acest lucru este precizat la punctul 2 al articolului referitor la Venitul de cetățenie. În ceea ce privește cursurile de formare, însă, textul se referă direct la legea din 2019. Acolo, la articolul 4, persoanele de peste 65 de ani au fost excluse de la obligațiile legate de Venitul de cetățenie.

Așadar, cei peste 60 de ani vor fi exceptați de la cursurile de formare, așa cum ar fi mai coerent cu restul manevrei, sau vor fi exceptați cei peste 65 de ani, așa cum prevede legea din 2019? Prima opțiune pare mai probabilă, dar rămâne deocamdată de clarificat. Pe de altă parte, vor fi excluse cu siguranță persoanele cu dizabilități, cele care primesc pensia de cetățenie, precum și cele care primesc Venitul de cetățenie și au o pensie directă. În fine, nu vor fi obligați să participe la cursuri nici cei care au în grijă în familie copii cu vârsta de până la trei ani sau alți membri ai gospodăriei cu dizabilități grave.

Venit de cetățenie: Cei „apți de muncă“ vor primi banii doar opt luni

 

Cei care sunt obligați să participe la aceste cursuri, dar nu o fac, își vor pierde dreptul la venitul de cetățenie. Regiunile vor trebui să comunice Anpal (Agenția Națională pentru Politici Active de Ocupare a Forței de Muncă) listele cu cei care nu respectă obligația de prezență.

Toți beneficiarii Venitul de cetățenie vor trebui să fie angajați de către municipalitatea în care locuiesc în "proiecte utile pentru comunitate". Anterior, regula prevedea că municipalitatea trebuia să implice "cel puțin o treime" din beneficiari. Cu toate acestea, rămâne faptul că participarea la munca de utilitate socială este "opțională", așa cum se precizează în legea din 2019 care a creat venitul de cetățenie, "pentru persoanele care nu sunt obligate la obligațiile legate de Venitul de cetățenie", deci aceleași persoane care nu trebuie să urmeze cursuri de formare sau de reconversie profesională. Și aici revine ambiguitatea cu privire la beneficiarii între peste 60 și peste 65 de ani, care va trebui clarificată.

Cine refuză un post, pierde toate drepturile

 

Cei care refuză prima ofertă rezonabilă de muncă primită vor pierde și ei accesul la Venitul de cetățenie. În prezent, numărul de oferte care pot fi refuzate este de două, în timp ce în 2019 era de trei. Datorită acestor schimbări, guvernul se așteaptă să economisească 734 de milioane de euro în 2023. Aceasta este estimarea inclusă în proiectul de manevră. Din această sumă, 9 milioane de euro vor fi adăugate la fondul de alocații pentru familiile singure. O cifră care va deveni și mai importantă (709 milioane) pentru 2024, din nou cu banii economisiți din venitul de cetățenie.

O noutate introdusă în ultimul proiect distribuit ieri este că banii rămași în urma "eliminării din 2024" a venitului de cetățenie vor merge într-un fond special, numit Fondul de sprijin pentru sărăcie și incluziune activă. Acești bani, din care vor fi scoase cele peste 700 de milioane dedicate alocației unice și care sunt astfel estimate la aproximativ 7 miliarde de euro pe an, vor fi folosiți pentru o "reformă organică" a măsurilor de sprijin și de incluziune, se arată în textul legii.

Noul proiect confirmă, de asemenea, că cei care vor primi venitul de cetățenie în 2023 vor putea avea și locuri de muncă sezoniere sau intermitente, "tipice sectoarelor turismului și agriculturii", cu o remunerație maximă de 3.000 de euro pe an, fără a pierde accesul la Venitul de cetățenie. Potrivit estimărilor incluse în manevră, în 2021 numărul beneficiarilor de venit de cetățenie care aveau un astfel de contract de muncă era de 50 de mii, dar se așteaptă ca în 2023 acesta să crească la 70 de mii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel