Acesta susține că nivelul tarifelor nu este corelat cu puterea de cumpărare a populației și că astfel de costuri ridicate afectează frecvența cu care românii aleg să ia masa în oraș.
„Am auzit de niște prețuri care, sincer, nici în Italia nu sunt așa mari. Spaghete cu fructe de mare la prețuri enorme! Nu glumesc, atenție, nu înseamnă că nu-s bune, dar dacă vrem ca oamenii să iasă mai des la restaurant, trebuie să fie un preț mai abordabil. Eu pot să mi le fac acasă, dar nu toată lumea are această posibilitate. Știi ce zic, nu?” a spus Marco Genna în podcastul lui Horia Nasra.
Prețuri ca la Milano sau Roma
Moderatorul a intervenit, întrebându-l direct: „Te referi la prețuri ca la Milano, la Roma?”
„Da, să știi că da! Am ajuns la nivelul ăsta, dar problema e că în România nu avem salariile ca în Italia. Știi ce zic? Nu putem avea aceleași prețuri la restaurante, că ceva lipsește. De ce cred eu asta? Pentru că ce am văzut eu? Sunt prețuri foarte mari pentru o comunitate, pentru o populație unde nu toată lumea își permite să meargă să mănânce la restaurant. Adică serios, 70 de lei o farfurie de paste? Sau 60 de lei paste cu sos de roșii? Nu! Mi se pare că e un pic cam exagerat”, a continuat bucătarul sicilian.
Marco Genna, stabilit de mai mulți ani la Cluj-Napoca, a participat la competiția MasterChef România, unde a ajuns în finală, iar în prezent este activ în diverse podcasturi și evenimente culinare. Din perspectiva sa, industria restaurantelor din România trebuie să regândească strategia de prețuri dacă dorește să atragă mai mulți clienți și să își mențină afacerile pe termen lung.
Comparație între salariile și nivelul de trai din Italia și România
Pentru a înțelege mai bine discrepanțele semnalate de Marco Genna, este necesar să analizăm diferențele dintre salariile și costul vieții din cele două țări.
În Italia, salariul mediu net este de aproximativ 2.000 – 2.200 de euro, iar salariul minim variază în funcție de contractele colective de muncă, dar se situează, în general, în jurul a 1.200 – 1.500 de euro. Pe de altă parte, în România, salariul mediu net este de peste 4.500 de lei (aproximativ 900 de euro), iar salariul minim net se află la circa 2.080 de lei (aproximativ 420 de euro).
Discrepanțele sunt uriașe, mai ales când raportăm aceste venituri la prețurile din restaurante. În Italia, o masă la un restaurant obișnuit poate costa între 10 și 20 de euro, în timp ce într-un restaurant mai select, prețurile pot depăși 40-50 de euro pe persoană. În România, multe restaurante au ajuns să practice tarife similare, însă veniturile populației nu permit aceleași obiceiuri de consum.
Un alt aspect de luat în considerare este costul vieții. Chiriile și utilitățile sunt mai mari în orașele mari din Italia, însă nivelul salarial le permite italienilor să își acopere aceste cheltuieli fără mari dificultăți. În România, în marile orașe, prețurile chiriilor și ale alimentelor au crescut semnificativ în ultimii ani, fără ca salariile să țină pasul cu această inflație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News