George Florescu, un român care lucrează de mai mulți ani ca șofer în Italia, spune că, în general, italienii nu beau cappuccino după prânz. El a vorbit despre viața de zi în Italia, în cadrul emisiunii Departe de România, moderată de Gabriel Nuță-Stoica, redactor-șef adjunct al ȘtiriDiaspora.
"E adevărat că italienii nu beau capucino după ora unsprezece dimineața?", a întrebat moderatorul.
"Pot să spun că este adevărat. Da, așa este, dar mai sunt și persoane care fac excepție și îl consumă și după ora 11:00, dar în general, da, este adevărat. Așa este", spune românul.
Italienii beau cafea seara târziu, însă simplă
George spune că italienii beau cafea chiar și după cină și explică cât de important este micul dejun pentru ei.
"Ei beau cafea chiar și seara, la ora șapte, la opt, după cină. Aici ora de cină este un pic mai târzie, undeva la ora șapte sau opt seara. După cină, chiar dacă este ora 20:00, ei beau un ristretto. De obicei, ei beau cappuccino alături de un corn. Și la ei se numește croassant, ca în Franța, ca și la noi. Iau cornul, brioșa, îl bagă în cappuccino și îl consumă. Mai dau și pe ei, n-au jenă la chestiile astea.
Pentru ei "colazione" (micul dejun, n.r.) e ceva sfânt. Dacă nu iau micul dejun, nu-s buni de nimic toată ziua. Când a fost perioada covidului, erau barurile închise. La un moment dat, când au început să le deschidă, te servea afară, nu te mai primea în interior. Erau iarna, la -3, la -5 grade, tremurau dimineața cu cappuccino în mână la ușa barului, dar nu se lăsau până nu-și făceau acea colațiune. Cu toate că îți poți face și acasă o cafea și un corn să-l mănânci dimineața", mai spune românul.
Urmărește emisiunea integrală:
Și totuși: de ce nu beau italienii cappuccino după ora 11.00?
Italienii adevărați respectă "ritualul cappuccino", băutură care nu se desfășoară niciodată după ora 11:00 dimineața. De ce? Ei bine, secretul stă în laptele din această băutură iconică. Acesta poate să provoace simptome digestive și să pună în pericol prânzul și cina.
Tradițional, băuturile cu lapte sunt rezervate dimineții, când sistemul digestiv nu este atât de solicitat. Astfel, se evită riscul de indigestie și pot savura aroma bogată a cafelei italiene fără nicio grijă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News