Agricultura din Italia în pericol: Coronavirusul i-a alungat pe români acasă și nu pot reveni (La Repubblica)

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Coronavirusul provoacă mari probleme în Italia, în contextul în care peste 25% din muncitorii din agricultură sunt imigranți. Italienii se tem că fructele și legumele vor rămâne pe câmpuri, după ce mai multe țări din estul Europei au instituit restricții dure pentru cei care vin din Italia. 

În afară de invazia migranților, teama de coronavirusul a generat un exod al muncitorilor străini și probleme suplimentare pentru agricultura italiană, scrie cotidianul La Repubblica.

Mulți români, polonezi sau bulgari își fac bagajele, temându-se că nu vor mai putea să se întoarcă în casele lor, având în vedere restricțiile impuse de guvernele lor față de lucrătorii angajați în regiunile din nordul Italiei, cele mai afectate de COVID-19.

Semnalul de alarmă a fost tras de Asociația Coldiretti (Confederazione Nazionale Coltivatori Diretti), care subliniază că mai mult de un sfert din produsele agricole din Italia sunt obținute cu ajutorul muncitorilor străini. Acest sector primește în fiecare an 370 de mii de lucrători din străinătate.

Italienii se plâng de restricțiile impuse de România

 

România, notează Coldiretti, impune carantină cetățenilor săi din Lombardia și Veneto, unde reprezintă cea mai mare comunitate străină din domeniu, cu peste o sută de mii de lucrători. De asemenea, au fost furnizate măsuri restrictive de către autoritățile de sănătate poloneze care recomandă adoptarea autocontrolului, în timp ce Bulgaria solicită tuturor cetățenilor din regiunile italiene afectate să completeze un chestionar la întoarcere, în prezența unui inspector de sănătate, urmând apoi să fie ținuți în carantină.

Acestea sunt decizii care determină anularea angajamentelor de muncă de către mulți lucrători străini din Italia, potrivit analizei Coldiretti. În agricultura italiană, muncitorii românii sunt cei mai numeroși, 107.591 angajați, înaintea marocanilor (35.013) și a indienilor (34.043). Urmează albanezi (32.264), senegalezi (14.165), polonezi (13134), tunisieni (13.106), bulgari (11.261), macedoneni (10.428) și pakistanezi (10.272).

(w670)

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel