Chiar și lucrătorii cu venituri medii sunt în dificultate, ca să nu mai vorbim de cei care au obținut deja un credit ipotecar cu rată variabilă și acum sunt nevoiți să lupte cu plăți lunare care au crescut.
Pentru un credit ipotecar de 150.000 de euro, contractat pe 30 de ani, rata a crescut cu aproximativ 30%. Potrivit unei analize, în noiembrie 2021 pentru un credit, pe 25 de ani, costul ratei a fost de 572 de euro (determinat de o rată fixă de 1,10%), apoi a fost prelungit la 30 de ani, iar rata s-a majorat cu 1,20%.
După 18 luni, rata acestor două tipuri de finanțare a ajuns la 750 de euro (o rată fixă de 3,5%) și, respectiv, 650 de euro (o rată fixă de 3,25%). Adica cu 178 de euro mai mult pe lună pe termen mai scurt (+30%) și cu 154 de euro mai mult pe termen lung (+31%).
„Pentru a evalua solvabilitatea unui subiect potențial de finanțat, băncile se bazează pe o regulă nescrisă, care indică pragul maxim al ratei pentru acordarea unui credit. Acesta trebuie să fie de proximativ 30% din venitul net lunar al unui subiect”, spune Angelo Spiezia, CEO al uni companii care cumpără credite ipotecare, relatează today.it.
Prima casă, colac de salvare pentru tinerii sub 36 de ani
Aplicând această regulă, descoperim că, pentru un împrumut mediu de 150.000 de euro pe 25 de ani, se cere un salariu minim de 2.300 de euro pe lună, o cifră foarte departe de salariul mediu din Italia, care se situează în jur de 1.800 de euro pe lună.
Preocupările pentru stabilitatea sistemului economic și social al țării sunt din ce în ce mai mari. Această condiție ar putea duce la o încetinire a acordării de credite ipotecare de către clasa de mijloc.
Pentru tinerii sub 36 de ani există un colac de salvare: garanția statului pentru creditele ipotecare la Prima casă. Fondul de Garantare Ipotecară Prima Casă, înființat în 2013 și administrat de Consap, acționează ca și garant la 80% din valoarea imobilului, comparativ cu banca care trebuie să acorde împrumutul, oținând astfel un credit ipotecar de 100%.
Este o măsură introdusă de legea bugetului 2023, la care pot aplica persoanele sub 36 de ani (dar și părinții singuri cu copii minori), care îndeplinesc anumite cerințe, inclusiv un indicator ISEE, care nu depășește 40.000 de euro pe an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News