Acesta este rezultatul noii directive europene privind eficiența energetică a clădirilor. O măsură aflată pe masa Bruxelles-ului încă de la sfârșitul lui 2021, când Il Messaggero a dezvăluit proiectul. Directiva a zăbovit timp de un an, dar acum este pe cale să se concretizeze.
Pe 24 ianuarie, dacă nu există amânări de ultim moment, ar trebui să fie aprobat de Comisia pentru energie a Parlamentului European, înainte de a fi adoptat definitiv de Parlament până pe 13 martie. Textul este încă în curs de negociere.
Până la 1 ianuarie 2030, toate clădirile rezidențiale trebuie să atingă cel puțin clasa energetică "E"
După încă trei ani, în 2033, va fi necesară o altă etapă pentru a ajunge la clasa "D". Și, în sfârșit, va fi necesar să se ajungă la emisii zero între 2040 și 2050.
Trebuie spus că ultimul proiect de compromis a atenuat și cererile inițiale, care prevedeau termene mai scurte (o primă etapă încă din 2027) și clase energetice mai mari ("D" în prima etapă și apoi "C"). Rămâne în continuare obligația statelor membre de a se asigura că stocul de clădiri este complet renovat pentru a garanta noii parametri de eficiență energetică.
Primele propuneri includeau, de asemenea, unele sancțiuni draconice pentru cei care nu respectau această obligație, cum ar fi interzicerea vânzării sau închirierii unei case care nu avea autocolantul verde cerut de Europa.
UE, 100 de miliarde de euro necesare pentru a acoperi deficitul de gaze în 2023
Statele membre au fost lăsate să decidă singure ce sancțiuni să aplice celor care nu-și adaptează locuințele la noile cerințe de eficiență energetică. De fapt, nici măcar nu este nevoie ca o sancțiune să fie stabilită în mod efectiv.
De îndată ce directiva europeană va intra în vigoare, efectul automat va fi reducerea valorii locuințelor care nu îndeplinesc cerințele directivei. Iar în Italia sunt multe. În clasele "G" și "F", cele două clase energetice cele mai scăzute, conform ultimelor date Enea, se află 60% din locuințele rezidențiale.
Odată ce directiva va fi aprobată și transpusă în legislație, oricine cumpără o casă care se încadrează în aceste clase de energie va ști că va trebui să o renoveze într-un timp scurt. Reducerea valorii proprietăților poate afecta și sistemul bancar. Ipotecile ipotecare acordate pentru achiziționarea de locuințe au ca garanție proprietatea însăși. Dar ce se întâmplă dacă valoarea proprietății scade? Este posibil ca autoritățile europene de supraveghere să ceară băncilor să ajusteze ele însele garanțiile. O problemă asupra căreia chiar și ABI a îndreptat de mult timp lumina reflectoarelor.
Ce se va întâmpla cu clădirile foarte vechi sau cele istorice?
În noul proiect de compromis al directivei, au fost incluse și unele excepții. Cum ar fi cel privind clădirile de interes istoric. Inițial, acestea au fost incluse și în obligația de eficiență energetică. O împrejurare care, mai ales într-o țară ca Italia, ar fi creat probleme semnificative, având în vedere imposibilitatea de a interveni în anumite contexte cu izolații sau cu instalarea de panouri fotovoltaice.
Cu toate acestea, scutirea se aplică doar clădirilor istorice "protejate oficial", adică cele care sunt listate. Pe de altă parte, în centrele istorice din Italia există multe clădiri istorice care nu sunt incluse pe listă.
Pentru acestea, scutirea nu se va aplica. În schimb, bisericile și toate celelalte clădiri de cult vor fi scutite. De asemenea, va exista o protecție pentru "casele secundare". Acelea, explică directiva, care sunt locuite timp de mai puțin de patru luni pe an.
În cele din urmă, locuințele unifamiliale care au o suprafață mai mică de 50 de metri pătrați vor fi "scutite" de cerința de eficiență.
"Măsurile conținute în textul directivei", explică Giovanni Gagliani Caputo, membru al Comitetului Executiv al Uniunii Internaționale a Imobiliarelor, "nu lasă statelor membre suficientă flexibilitate pentru a se adapta la contextul național, pentru a evalua fezabilitatea lor, nevoile economice și pentru a verifica capacitatea financiară a proprietarilor și a chiriașilor.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News