"La nivel strategic, ruperea de sursele ruseşti de hidrocarburi, reducerea dependenţelor de actorii care ne atacă valorile, merge în sensul deja proiectat la nivel euro-atlantic pentru tranziţia energetică. În termen scurt şi mediu, ea determină diversificarea surselor, avansul tehnologic şi reorientarea economico-investiţională într-o multitudine de domenii.
Mai mult, acest tip de urgenţe determină apropierea poziţiilor în materie de politici energetice între statele membre. Transformarea energetică este una dintre schimbările strategice esenţiale în actualul context", a declarat premierul, prezent vineri la cea de-a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum.
România dezvoltă noi proiecte de producţie, inclusiv nucleare şi gaze naturale
El a menţionat că România a pus accent pe consolidarea interconectărilor şi diversificarea mixului energetic, prin dezvoltarea unor noi proiecte de producţie, inclusiv nuclear şi gaze naturale.
"România a pus constant accent pe continuarea dezvoltării proiectelor de infrastructură, în special consolidarea interconectărilor şi diversificarea mixului energetic, prin dezvoltarea unor noi proiecte de producţie, inclusiv nuclear şi gaze naturale. Suntem bine poziţionaţi pentru tranziţia la un model de dezvoltare bazat pe consum energetic sustenabil, iar proiectele comune energetice şi tehnologice cu partenerul strategic american s-au dovedit o dată în plus o viziune benefică României.
Devine cel puţin la fel de important efortul şi mesajul comunităţii euro-atlantice de susţinere fermă a respectării dreptului internaţional, a valorilor şi principiilor democratice şi de respingere a revizionismului, a sferelor de influenţă şi a politicii de putere", a menţionat premierul.
Rezilienţa informaţională este "esenţială pentru coeziunea trans-atlantică"
Nicolae Ciucă a subliniat că rezilienţa informaţională este "esenţială pentru coeziunea trans-atlantică", în contextul în care agresiunea din Ucraina "a fost însoţită şi de exacerbarea propagandei".
"Într-un context global de competiţie între democraţii şi autocraţii şi în realitatea geopolitică impusă de provocarea rusă în Ucraina, rezilienţa informaţională este esenţială pentru coeziunea transatlantică. Agresiunea din Ucraina a fost însoţită şi de exacerbarea propagandei, iar Rusia nu este singurul actor cu astfel de recursuri.
România este profund ancorată într-un sistem de securitate şi solidaritate euro-atlantică, care s-a dovedit până în clipa de faţă de neclintit, fiind angajată în eforturile comune de creştere a rezilienţei naţionale, sociale a mass-media. Devine esenţială transmiterea acestor interese, valori şi preocupări, împreună cu partenerii şi aliaţii euro-atlantici şi partenerii cu interese împărtăşite în plan global.
Aceasta este temelia reaşezării lumii globale, care să menţină valorile şi modul de viaţă liber şi democratic, cu care a trăit generaţia noastră, de care dorim să se bucure şi copiii noştri", a precizat Nicolae Ciucă, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News