Medicamentul nu are autorizare pentru uz uman, însă a fost aprobat pentru tratamentul infecției cu SARS-COV-2 – deocamdată, pentru o jumătate de an, scrie presa slovacă, titrează Libertatea.
Decizia ministrului sănătății slovac, Marek Krajčí, vine după ce expertul în boli infecțioase al ministerului, prof. dr. Ivan Schréter, a înaintat o cerere oficială pentru permisiunea folosirii acestui medicament în spitalele COVID. Ivermectina va putea fi utilizată în toate unitățile medicale, dar și de personalul ambulanțelor, pentru prevenirea și tratarea infecției cu noul coronavirus. În plus, va putea fi eliberată și în farmacii, pe baza prescripției medicale.
Mihai Budeanu, membru al trupei 3 Sud-Est, care a stat aproape trei săptămâni la Terapie Intensivă cu COVID-19, anunţă că a urmat tratament cu Ivermectină la sugestia medicului Ion Alexie, din Statele Unite. „Mi s-au dat doar 5% şanse de supravieţuire, iar acest medic a reuşit să mă pună pe picioare într-un timp ok. Am ajuns la terapie intensivă, am urmat tot protocolul care se foloseşte în România, mai puţin Ivermectina, pe care mi-a recomandat-o doctorul Alexie şi a spus că trebuie folosită urgent“, a declarat el.
Ivermectina, un medicament contra păduchilor la animale
Ivermectina este un antiparazitar care, conform unor studii, ar avea efect antiviral și antiinflamator și ar da rezultate în combaterea COVID. În România, medicii au avertizat asupra administrării Ivermectinei ca profilaxie sau tratament anti-COVID, după ce, în Iași și Teleorman, oamenii au golit farmaciile veterinare de Ivermectină. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a avertizat că toate produsele medicinale veterinare care conțin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale, asupra oamenilor putând avea efecte grave.
„Care este pericolul pentru oameni ca să ia Ivermectină? Unul dintre efectele adverse care sunt asociate Ivermectinei includ: erupție cutanată, grețuri, vărsături, diaree, dureri de stomac, umflarea feței, efecte neurologice adverse, confuzie, parestezii, scăderea presiunii arteriale și hepatită. Asta spune agenția din Statele Unite (FDA – n.r.) referitor la utilizarea la om a acestui produs în legătură cu infecția COVID”, a declarat și Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News