Jaf ca-n filme comis de români în Olanda. Documentarul Kunstroof prezintă cel mai bizar furt de artă din istoria țării

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: O parte din afișul documentarului Kunstroof / Sursă: imdb.com
Foto: O parte din afișul documentarului Kunstroof / Sursă: imdb.com

Joi, 30 mai 2024, are loc premiera documentarului "Kunstroof", care relatează povestea celui mai bizar furt de artă din Olanda, în care protagoniști sunt patru români.

Un documentar intitulat "Kunstroof" aduce în atenția publicului unul dintre cele mai remarcabile și bizare furturi de artă din istorie, petrecut în 2012 la Kunsthal din Rotterdam. Regizoarea Jorien van Nes și detectivul Arthur Brand au devăluit detalii din culisele acestui eveniment șocant în cadrul emisiunii Spijkers met Koppen.

Patru bărbați de origine română au comis cel mai grav jaf din istoria criminalității artistice. Cei patru hoți au furat șapte capodopere de valoare mondială din cadrul muzeului Kunsthal din Rotterdam, în valoare de 17 milioane de euro. Acest furt a reprezentat unul dintre cele mai mari din Olanda în ultimele decenii.

Hoții s-au inspirat din filmul ”Dr. No” 

 

Cu toate acestea, autorii, ulterior condamnați, nu păreau să fi avut un plan bine pus la punct. Cu un GPS setat pe "muzeu", aceștia au ajuns la Muzeul de Istorie Naturală din Rotterdam, descoperind că un mamut împăiat nu ar încăpea în mașină.

Ulterior, atenția lor a fost atrasă de Kunsthal, unde expunerea Avant-gardes găzduia lucrări de artă valoroase din colecția Fundației Triton. Hoții au ales tablourile în funcție de mărime și au plecat cu lucrări semnate de Gauguin, Monet și Picasso, lăsând în urmă un Van Gogh deoarece nu încăpea în geantă.

Întorcându-se în România, românii au realizat amploarea jafului, dar au constatat că valorile lucrărilor pe piața neagră erau sub așteptări. Conform lui Arthur Brand, detectivul de artă, acești indivizi au fost influențați de filmele de tip "Dr. No", crezând că șefii mafioți sunt interesați de astfel de opere de artă, scrie presa olandeză

Mama unuia dintre suspecți a aruncat tablourile în sobă 

 

Autoritățile olandeze, dar și cele române, au intervenit rapid, identificând suspecții. Însă, din păcate, lucrările de artă nu au fost recuperate. Mama unuia dintre suspecți a încercat să protejeze fiul său îngropând tablourile, dar ulterior a dezvăluit că acestea fuseseră aruncate în sobă. Cu toate acestea, investigațiile au lăsat loc de îndoieli, Arthur Brand sugerând că tablourile ar fi fost vândute anterior, iar afirmațiile cu privire la arderea lor ar fi doar pentru a proteja identitatea cumpărătorilor.

Documentarul "Kunstroof" reconstituie această poveste incredibilă prin intermediul interviurilor cu anchetatori olandezi și români, reprezentanți ai sistemului judiciar și experți în artă, oferind o privire profundă în lumea interlopă a furtului de artă din România.

--------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel