Japonezii evită cifra 4, iar în școlile din Japonia nu există personal de serviciu, spune Andra Grosu, în emisiunea Departe de România. Ea povestește și ce înseamnă adaptarea la cultura niponă pentru un român care se mută în Țara Soarelui Răsare.
"Majoritatea românilor resimt șocul cultural abia după ce locuiesc în Japonia, pentru că la început totul ți se pare extrem de fascinant și frumos și diferit. Te bucuri de fiecare lucru ca un copil mic.
După ce te stabilești, începi să vezi diferențele culturale. Datorită faptului că noi suntem români ne putem adapta destul de ușor, cam oriunde și la orice situație. M-a ajutat foarte mult atât pe mine cât și pe fratele meu să ne acomodăm. Japonezii sunt deschiși, sau cel puțin cei tineri, sunt deschiși la străini, sunt primiți cu brațele deschise, nu au o anumită reticență.
Cred că cei care au o anumită reticență este pentru că străinii sunt destul de libertini în a ne exprima. Ei sunt destul de rezervați. Întotdeauna privesc cumva străinii ca aducătorii de probleme, pentru că invadăm spațiul lor cultural. Dar ceea ce am observat eu după atâția ani de locuit aici este că totuși cei care locuiesc de foarte mult timp s-au acomodat și cred eu că ne-am "japoneizat" și noi cumva. Nu mai suntem chiar 100% români, nu mai gândim la fel", spune Andra Grosu.
Japonia, țara în care nu există femeie de serviciu în școală și în care nu se folosește cifra 4
Întrebată de moderatorul emisiunii dacă este adevărat că în școlile din Japonia nu există personal de curățenie, Andra Grosu a confirmat.
"Copiii fac curat singuri și au program special, după fiecare grupă. Își pun și singuri în farfurie. Nu există cineva care să facă curat, nu există femeie de serviciu nici în școli, dar nici acasă. Sunt doar firme, dar sunt foarte scumpe și doar cei extrem de bogați își permit să plătească", spune românca.
O altă curiozitate din cultura japoneză este că aceștia evită cifra 4.
"E de la 'shi nu' care înseamnă a muri. Pe vremuri era mult mai evitat decât acum. În ziua de azi, nu întodeauna, s-au mai cosmpolit. Într-adevăr, nu știam de ce nu există etajul 4, numărul 4 la parcări sau la apartamente", a mai punctat Andra Grosu, proprietara restaurantului românesc Yashibe.
---------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News