Japonia. 11 ani de la tripla catastrofă la centrala Fukushima Daiichi

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:

Japonia a comemorat vineri cu discreţie împlinirea a 11 ani de la tripla catastrofă petrecută la 11 martie 2011, când un seism de 9 grade pe scara Richter urmat de un tsunami a declanşat o catastrofă nucleară la centrala Fukushima Daiichi, relatează AFP şi Reuters.

Pentru prima dată însă, nu a mai fost organizată nicio ceremonie naţională în memoria celor aproximativ 18.500 de morţi sau dispăruţi, majoritatea victime ale tsunamiului, statul japonez luând decizia să înceteze aceste comemorări după împlinirea, anul trecut, a unui deceniu de la tragedie.

Totuşi, ca în fiecare zi de 11 martie, în ţară a fost ţinut un minut de reculegere când ceasurile au arătat ora 14:46 (05:46 GMT), la care, în 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 grade pe scara Richter a zguduit întregul arhipelag şi a fost resimţit până în China.

 

Accidentul nuclear de la Fukushima Daiichi a lăsat oraşe întregi nelocuibile



Accidentul nuclear care a urmat la centrala Fukushima Daiichi a lăsat oraşe întregi nelocuibile timp de decenii şi a dus la evacuarea a zeci de mii de locuitori.

Guvernul a cheltuit circa 300 miliarde de dolari pentru reconstrucţia în regiune, dar zone din jurul centralei rămân restricţionate, îngrijorările legate de nivelul radiaţiilor persistă, iar peste 33.000 de oameni încă nu au putut reveni la casele lor.

În ajunul împlinirii a 11 ani de la cel mai mare dezastru nuclear după cel de la Cernobîl, câţiva deputaţi ai partidului de guvernământ au cerut executivului să accelereze repornirea centralelor nucleare, majoritatea lor oprite din 2011 din cauza îngrijorărilor legate de siguranţa lor.

 

Energia nucleară a devenit tot mai cerută de când a crescut prețul în urma războiului Rusia - Ucraina



Pe măsură ce amintirea tragediei se estompează, susţinătorii energiei nucleare au prins curaj să vorbească în favoarea ei, prinzând ocazia oferită de o nouă ameninţare de creştere a preţurilor la energie în contextul invaziei ruse în Ucraina.

Apelurile tot mai numeroase din partea unor oameni de afaceri şi parlamentari vin însă pe fondul opoziţiei persistente a opiniei publice faţă de energia nucleară.

'Guvernul trebuie să repornească rapid centralele nucleare pentru a depăşi criza actuală', a declarat joi un grup parlamentar al Partidului Liberal Democrat, descriind situaţia din Ucraina ca 'periculoasă' pentru aprovizionarea energetică a Japoniei.

În perspectiva alegerilor pentru camera superioară a parlamentului în iulie, premierul Fumio Kishida şi membri ai cabinetului s-au mişcat însă cu prudenţă, reiterând poziţia guvernului potrivit căreia considerentele de siguranţă sunt cruciale pentru orice decizie de repornire a reactoarelor nucleare.

Doar şase din cele peste 30 de centrale nucleare din Japonia operează în prezent, furnizând 3,7% din energie în 2020, faţă de 26% în 2010.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel