Apa de răcire folosită pentru reactoare după dezastrul provocat în martie 2011 de un cutremur urmat de un tsunami este stocată în prezent pe terenul centralei.
Autoritatea de resort din Japonia a stabilit că apa, care a fost tratată, mai conţine urme de tritiu - un izotop radioactiv al hidrogenului -, însă poate fi deversată în condiţii de siguranţă.
Ce s-a întâmplat la Fukushima
Japonia a comemorat în luna martie a acestui an împlinirea a 11 ani de la tripla catastrofă petrecută la 11 martie 2011, când un seism de 9 grade pe scara Richter urmat de un tsunami a declanşat o catastrofă nucleară la centrala Fukushima Daiichi, relatează AFP şi Reuters.
Pentru prima dată însă, nu a mai fost organizată nicio ceremonie naţională în memoria celor aproximativ 18.500 de morţi sau dispăruţi, majoritatea victime ale tsunamiului, statul japonez luând decizia să înceteze aceste comemorări după împlinirea, anul trecut, a unui deceniu de la tragedie.
Totuşi, ca în fiecare zi de 11 martie, în ţară a fost ţinut un minut de reculegere când ceasurile au arătat ora 14:46 (05:46 GMT), la care, în 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 grade pe scara Richter a zguduit întregul arhipelag şi a fost resimţit până în China.
Accidentul nuclear care a urmat la centrala Fukushima Daiichi a lăsat oraşe întregi nelocuibile timp de decenii şi a dus la evacuarea a zeci de mii de locuitori.
Guvernul a cheltuit circa 300 miliarde de dolari pentru reconstrucţia în regiune, dar zone din jurul centralei rămân restricţionate, îngrijorările legate de nivelul radiaţiilor persistă, iar peste 33.000 de oameni încă nu au putut reveni la casele lor.
Despăgubiri uriașe în cazul dezastrului de la Fukushima
Un tribunal din Tokyo a condamnat miercuri patru foşti membri ai conducerii companiei de electricitate Tepco la plata unor despăgubiri de 13.000 miliarde de yeni (95 miliarde de euro) pentru că nu au luat măsurile necesare care ar fi împiedicat accidentul produs la centrala nucleară de la Fukushima în 2011, transmite AFP, citând presa locală.
Decizia reprezintă finalul unei proceduri judiciare deschise în 2012 de acţionarii Tepco.
Este prima dată când foşti conducători ai grupului sunt declaraţi vinovaţi de catastrofa de la Fukushima Daiichi, survenită după un tsunami uriaş, în urma unui cutremur.
În calitate de operator al centralei nucleare, Tepco este vizat de numeroase proceduri judiciare, inclusiv din partea unor locuitori care au fost evacuaţi din regiune din cauza radiaţiilor, în condiţii uneori foarte dificile.
În 2019, trei foşti conducători ai Tepco daţi în judecată de locuitori evacuaţi au fost achitaţi de un tribunal penal de primă instanţă. Reclamanţii au contestat decizia în justiţie.
Cei trei responsabili achitaţi în 2019 se numără printre cei patru condamnaţi miercuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News