La începutul lunii, Ministerul Sănătății din Japonia anunța că a înregistrat 977 de cazuri de sindrom de șoc toxic streptococic, care este asociat cu o rată a mortalității de 30%. 77 de persoane au murit din cauza infecției între luna ianuarie și martie, conform oficialilor japonezi.
Deși cazurile de infecție bacteriană periculoasă și extrem de fatală sunt la niveluri record în Japonia, experții nu au reușit până acum să identifice motivul creșterii.
Focarul de anul acesta din Japonia a depășit recordul de anul trecut de 941 de infecții preliminare, și este cel mai mare de când au început statisticile, în 1999. Institutul Național de Boli Infecțioase din Japonia a raportat 97 de decese în anul 2023 din cauza sindromului de șoc toxic streptococic, anunță cnn.com.
Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii a anunțat că din 10 persoane cu SSTS tratate până la trei pot deceda din cauza infecției.
Despre STSS se știe că este o infecție bacteriană rară și gravă, care se poate dezvolta atunci când bacteriile se răspândesc în țesuturile profunde și în fluxul sanguin. Pacienții acuză inițial de febră, dureri musculare și vărsături, urmate de scăderea tensiunii arteriale, umflături și insuficiență de organe multiple, pe măsură ce organismul intră în șoc. Majoritatea cazurilor sunt cauzate de bacteriile streptococilor de grup A, care produc în principal febră și infecții ale gâtului la copii. În cazuri mai rare, streptococul A poate deveni invaziv atunci când bacteria produce o toxină care îi permite să aibă acces la fluxul sanguin.
Infecțiile cu streptococ din grupul A au fost mult reduse în perioada pandemiei datorită purtării măștii și a distanțării sociale, dar au revenit după ridicarea măsurilor, și multe țări au raportat o creștere a cazurilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News